Turska nudi stipendije za studij iz oblasti etnologije, kulturne antropologije i konzervatorstva

Republika Turska, na osnovu saradnje između njenog i ministarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine, nudi stipendiranje tri bh. studenta iz oblasti etnologije, kulturne antropologije i konzervatorstva.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Budući da je riječ o deficitarnim zanimanjima za koje ne postoje odgovarajući studijski programi u BiH, Turska je odlučila osigurati školovanje po jednom studentu iz tri navedene oblasti. Stipendija obuhvata i jednogodišnju edukaciju iz turskog ili engleskog jezika.

Advertisements

Stipendije su otvorene za učenike završnih razreda četverogodišnjih srednjih škola, a prijave trebaju dostaviti na adresu Ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti FBiH: Ulica dr. Ante Starčeviča bb. 88000 Mostar, sa naznakom „Prijava na konkurs za stipendije Republike Turske“. Kontakt osoba u Ministarstvu je Amir Demirović (036/355-737; amirdemirovic@fmon.gov.ba).

Kriteriji za odabir učenika su izvanredan, odnosno odličan uspjeh, tokom sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja; uspjeh u vannastavnim aktivnostima; ostvareni zapaženi rezultati na federalnim, državnim i medunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti; učešće u društveno korisnom volonterskom radu; te uspjeh u kulturnim, sportskim i drugim aktivnostima.

Advertisements

Uz prijavu je potrebno dostaviti dokaze o ispunjavanju uslova, dvije potpisane preporuke srednjoškolskih profesora, te potpisanu izjavu učenika da je spreman u cjelosti provesti predviđeni edukacijski program.

Rok za prijavu na konkurs je 20. juni 2016. godine.

(stipendije.ba)