Turska nudi stipendije za studij iz oblasti etnologije, kulturne antropologije i konzervatorstva

Republika Turska, na osnovu saradnje između njenog i ministarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine, nudi stipendiranje tri bh. studenta iz oblasti etnologije, kulturne antropologije i konzervatorstva.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Budući da je riječ o deficitarnim zanimanjima za koje ne postoje odgovarajući studijski programi u BiH, Turska je odlučila osigurati školovanje po jednom studentu iz tri navedene oblasti. Stipendija obuhvata i jednogodišnju edukaciju iz turskog ili engleskog jezika.

Stipendije su otvorene za učenike završnih razreda četverogodišnjih srednjih škola, a prijave trebaju dostaviti na adresu Ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti FBiH: Ulica dr. Ante Starčeviča bb. 88000 Mostar, sa naznakom „Prijava na konkurs za stipendije Republike Turske“. Kontakt osoba u Ministarstvu je Amir Demirović (036/355-737; amirdemirovic@fmon.gov.ba).

Kriteriji za odabir učenika su izvanredan, odnosno odličan uspjeh, tokom sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja; uspjeh u vannastavnim aktivnostima; ostvareni zapaženi rezultati na federalnim, državnim i medunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti; učešće u društveno korisnom volonterskom radu; te uspjeh u kulturnim, sportskim i drugim aktivnostima.

Uz prijavu je potrebno dostaviti dokaze o ispunjavanju uslova, dvije potpisane preporuke srednjoškolskih profesora, te potpisanu izjavu učenika da je spreman u cjelosti provesti predviđeni edukacijski program.

Rok za prijavu na konkurs je 20. juni 2016. godine.

(stipendije.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X