Trening za novinare o digitalnim pravima: Svi učesnici programa će dobiti 2.000 eura podrške

BIRN organizuje trening za novinare o digitalnim pravima u Jugoistočnoj Evropi. Svi učesnici će dobit 2.000 EUR podrške za izvještavanje.


Novinari i novinarke iz centralne i jugoistočne Europe pozvani su da se prijave za učešće u BIRN-ovom programu o izvještavanju o digitalnim pravima u regionu, prenosi Mreža Mira.

Advertisements

Program je namijenjen novinarima i novinarkama koji/e žele pisati o utjecaju ubrzane digitalizacije na demokratiju, društvo i živote građana centralne i jugoistočne Europe, posebno na ove teme:  upotreba algoritama, diskriinacija i govor mržnje u digitalnom prostoru i njihove posljedice, digitalna sigurnost i kampanje fišinga, privatnost  i kršenja sigurnosti ličnih podataka, odgovornost velikih internet platformi i online sigurnost korisnika, kršenja internet sigurnosti, hapšenja zbog objava na društvenim mrežama i pritisci na izražavanje i aktivnosti na internetu, blokiranje i filtriranje sadržaja, odgovornost internet posrednika, manipulacija i propaganda u digitalnom okruženju, mašinsko učenje i algoritamski procesi donošenja odluka, 5G tehnologija u regionu, kriptovalute/blockchain u svijetu finansijskog kriminala, botovi na društvenim mrežama i farme trolova.

Program traje deset mjeseci i odabranim kandidatima i kandidatkinjama nudi mogućnost suradnje sa ekspertima iz navedenih polja, finansijsku podršku i mentorstvo s ciljem proizvodnje što kvalitetnijeg sadržaja i edukativnih sesija usmjerenih na digitalu sigurnost za medije.

Advertisements

Svi učesnici programa će dobiti 2.000 eura podrške za izvještavanje. Rok za prijavu je 21.2.2021.

Za više informacija o programu i načinu prijavite, posjetite službene stranice organizatora.