Poziv za volontiranje u Fondaciji SHL u Njemačkoj 2021/2022.

Ukoliko govoriš tečno njemački jezik, imaš od 18 do 23 godine ovo je idealna prilika za tebe. Prijavi se i provedi godinu dana volontirajući u Njemačkoj.


germany 1613226259

Imaš između 18 i 23 godine? Govoriš njemački jezik? Želiš provesti godinu dana u Njemačkoj? Znaš napisati CV i motivaciono pismo?

Prijavi se za jednogodišnje volontiranje u uredu Fondacije Schüler Helfen Leben u njemačkom gradu Neumünsteru. Za ovu volontersku poziciju potrebno je znanje njemačkog jezika (okvirno B1 nivo), pri čemu certifikat, odnosno potvrda o poznavanju jezika nije uslov.

Šta ćeš tamo raditi?

Ako se prijaviš za volontiranje u SHL uredu u Neumünsteru radit ćeš na pripremi i implementaciji Socijalnog dana u Njemačkoj. Iz iskustava ranijih generacija volontera/ki sa Zapadnog Balkana pokazalo se da poslovi Regionalnog koordinatora i Koordinatora kampanje nude najviše prilika za razvoj. Ako se odlučiš za poziciju Regionalnog koordinatora imaćeš priliku putovati po cijeloj Njemačkoj i predstavljati ideju Socijalnog dana njemačkim srednjoškolcima. Koordinator kampanje je zadužen za promotivnu kampanju Socijalnog dana te kreira promotivne materijale, sarađuje sa štamparijama, radi promociju na društvenim mrežama i sl. Osim toga imat ćeš priliku organizovati skupštine SHL-a te veliki SHL-ov događaj odabira projekata (PAT), ali i putovati u posjete projektima koje SHL podržava u Jugoistočnoj Europi.

Šta se od tebe očekuje?

SHL traži volontera ili volonterku koji ima sljedeće kompetencije:

  • Sposobnost rada u timu i spremnost na kompromise
  • Samopouzdanje i odgovornost
  • Empatija i tolerantnost
  • Zainteresovanost za rad sa mladima

Volonterske pozicije unutar SHL-a smatraju se prilikom za tvoj lični razvoj i usavršavanje. Stoga, iako opisi poslova pokrivaju različite vrste aktivnosti, iskustvo nije neophodno za svaku od njih. Pojedinačne aktivnosti također bivaju raspoređene unutar tima u skladu sa ličnim interesima i vještinama.

Za uspješno obavljanje volonterske službe ti bi trebao/la imati određeno volontersko iskustvo i iskustvo u društvenom angažmanu (npr. u vijeću/savjetu učenika ili omladinskoj organizaciji) kao što je iskustvo planiranja i vođenja radionica/seminara, uvjerljiva interakcija sa grupama mladih i sl.

Trebaš imati između 18 i 23 godine i tvoje trenutno mjesto prebivališta treba biti izvan Njemačke te ne bi trebao/la imati njemačko državljanstvo.

SHL će finansijski i organizacijski podržati tvoje učenje njemačkog jezika prije i tokom volonterske službe.

SHL će te također podržati u procesu dobivanja boravišne dozvole i pokriti troškove koji nastanu u tom procesu.

Procedure putovanja u Njemačku za volontere iz zemalja koje nisu članice EU u periodu pandemije COVID-19 su usklađene sa važećim preporukama Savezne vlade uz pokriće troškova testiranja i sličnih procedura od strane SHL-a.

Kako to u stvarnosti izgleda?

  • Trajanje volontiranja: 13 mjeseci (od sredine jula 2021. do sredine augusta 2022.) – SHL je do određene mjere fleksibilan po pitanju početka i trajanja volonterske službe
  • Lokacija: SHL ured u Neumünsteru (Schleswig-Holstein, sjeverna Njemačka)
  • Džeparac: u toku trajanja volontiranja oko 284€ mjesečno
  • Smještaj: SHL pokriva sve troškove stanovanja u zajedničkom stanu sa ostalim volonterima
  • Ostali troškovi: SHL također plaća troškove u toku realizacije aktivnosti, zatim troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize i ostale neophodne troškove u toku pripreme za volontiranje
  • Godišnji odmor: 26 dana u toku trajanja volontiranja
  • Podrška: pedagoška podrška u toku trajanja volontiranja, učešće u pripremnom, procesnom i finalnom seminaru te prilika za učešće u ostalim internim i eksternim treninzima
  • Putovanje: dvosedmična projektna posjeta partnerskim organizacija/projektima SHL-a u jugoistočnoj Europi
  • Posjeta porodici: pokriveni troškovi jednog povratnog putovanja u rodni grad u terminu po vlastitom izboru volontera/ke.

Kako ćeš se prijaviti?

Svoju prijavu šalješ na njemačkom ili engleskom jeziku i ona treba da sadrži sljedeće:

  • Jednu do dvije stranice motivacionog pisma u kojem opisuješ zašto si se odlučio/la prijaviti i zašto si baš ti prava osoba za datu volontersku poziciju
  • Zabelarni prikaz svoje biografije (slobodno guglaj “tabular CV” da vidiš kako to inače izgleda)
  • Popunjen prijavni obrazac koji možeš preuzeti ovdje.
  • Ako ih imaš, možeš priložiti i (skenirane) diplome/certifikate sa seminara i treninga na kojima si učestvovao/la.

Prijaviti se možeš slanjem gore navedenih dokumenata e-mailom na application@schueler-helfen-leben.de.

Poziv za volontiranje u SHL-u u Njemačkoj ostaje kontinuirano otvoren do popunjavanja pozicija. SHL osoblje će analizirati tvoju prijavu pa ako ona bude dovoljno dobra odmah ti se javiti i dogovoriti intervju, zato požuri sa prijavom.