Top sedam načina za održavanje motivacije u toku ispitnog roka

Koji su tvoji trikovi da se izboriš sa padom motivacije? Podijeli svoje favorite u komentaru!


stressful female entrepreneur communicates via cell phone during work digital tablet scaled

Gotovo svakodnevno se susrećemo sa obavezama koje ne volimo, a koje moramo da uradimo. Kada su u pitanju neki vremenski zahtjevniji zadaci, često gubimo motivaciju i odlažemo ih do poslednje sekunde. Ukoliko si student, ovaj scenario je vjerovatno kratak opis tvog trenutnog života.

Advertisements

Da bismo ovladali tehnikama manipulacije motivacijom, najprije je potrebno da razumijemo pojmove pozitivne i negativne motivacije. Pozitivna motivacija postoji zbog dobrog ishoda nekog zadatka, na primjer: što prije završiš lekciju, moći ćeš da uključiš da gledaš film. Negativna motivacija podstaknuta je strahom od lošeg ishoda, odnosno zbog neizvršenja zadatka, na primjer: ako ne spremiš ispit, nećeš dati uslov za budžet i moraćeš da plaćaš školarinu, piše najstudent.com.

Iako samo poznavanje ova dva pojma često možemo da iskoristimo kako bismo podstakli sebe da nešto završimo, ponekad se čini da nema sile koja će nas naterati da sjednemo i uradimo ono što nam stoji za vratom. U takvim situacijama, korisno je ispratiti sljedeći spisak koji može da nam pomogne da brzo povratimo motivaciju:

1. Definiši cilj

Iako već sigurno imaš u glavi šta otprilike treba da uradiš, jako je bitno materijalizovati taj cilj i imati ga pred očima. Zapiši na papir šta treba da uradiš, zbog čega ti je bitno da to uradiš, kao i koliko vremena smatraš da će ti biti potrebno.

2. Napravi plan

Kada pred sobom imaš cilj, razdijeli put do njega na više prostijih zadataka. Ako sastaviš listu mini obaveza koje treba da završiš u okviru jednog većeg cilja, on ti neće djelovati toliko strašno i moći ćeš lakše da vizualizuješ njegovo ostvarenje.

3. Daj sebi dovoljno vremena

Poznato je da motivacija teži nuli kada se krajnji rok za završetak neke obaveze približava, a ta obaveza je daleko od privođenja kraju. Daj sebi dovoljno vremena da nešto završiš tako što ćeš krenuti i ranije nego što je potrebno. Na taj način možeš da obezbijediš uspješan završetak bez stresa zbog nepredviđenih okolnosti i povremenih padova motivacije.

Advertisements

4. Nemoj da multitaskuješ

Multitasking dokazano smanjuje produktivnost, a smanjena produktivnost direktno utiče na nivo motivacije. Distrakcija sa previše stvari koje se rade istovremeno će ti otežati da ispuniš ciljeve. Statistika pokazuje da samo 2% ljudi može uspješno da multitaskuje, dok se ostalima produktivnost spušta za 40. Pokušaj da izdvojiš samo jednu stvar koju ćeš raditi u toku dana, ili samo jedan ispit koji ćeš spremati u narednih 10 dana, i vidi koliko ti je lakše kada sve resurse usmjeriš ka jednom cilju i fokusiraš se na njega.

5. Koristi tajmer i štopericu

Da zadržiš fokus i na taj način sačuvaš motivaciju za završetak nekog zadatka, iskoristi moć tajmera i štoperice. Kako bi imao uvid u to koliko vremena zaista radiš, a koliko ti proleti neefektivno, uključi štopericu i prati koliko zapravo radiš nešto. Za slučaj da možeš da procijeniš koliko vremena bi ti bilo potrebno da završiš zadatak, uključi tajmer, a on će te natjerati da požuriš i da se ne razvlačiš.

6. Mjeri napredak

Ako spremaš neki ispit, ili više dana radiš na određenoj obavezi, dobra je ideja da poslije svakog dana zapišeš koliko si uspio da završiš tog dana, kao i da uporediš sa svojom procenom koliko će ti vremena biti potrebno. Praćenje mjerljivih rezultata pomoći će ti da održiš motivaciju do samog do finiša.

7. Radi u društvu

Kada je riječ o spremanju ispita, ako u nekom slučaju ništa od prethodno navedenog ne pomogne, nađi se sa nekim prijateljem koji se “bakće” sa istim ispitom i spremajte ga zajedno. Tako ćeš uvijek imati nekoga ko te gura i podsjeća na ono što treba da radiš.