Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati studentski život

Tokom vašeg obrazovanja morate usvojiti mnoštvo informacija koje često nisu povezane ili su vam sasvim apstraktne što vam otežava učenje. Mnemotehnike su mentalne strategije koje bi vam trebale pomoći da prebrodite taj problem i omoguće vam pamćenje više informacija. Koristili su ih stari Grci i rimski senatori, a vama će zasigurno olakšati put ka uspjehu.


stari grci
Aristotle

Mnemotehnike odnosno specifične mentalne strategije za poboljšavanje pamćenja imaju svrhu olakšati usvajanje informacija koje bismo inače zaboravili. Nastale su još u staroj Grčkoj, a koristili su ih i rimski senatori kako bi impresionirali puk.

Princip na kojem funkcioniraju mnemotehnike je prilično jednostavan. Ukoliko želite zapamtiti novu informaciju dovedite je u vezu s nečim poznatim kako bi se probudila vaša predodžba. Cilj je asocijativnim putem nove podatke pohraniti u dugoročno pamćenje te ih zapamtiti na takav način da ih možete koristiti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kad čujemo ili pročitamo neku riječ ili misao mozak automatski stvara auditivnu, kinestetičku ili pak slikovnu predodžbu o tom pojmu. S obzirom na način na koji vaš mozak stvara predodžbu i obrađuje podatke moguće je izabrati odgovarajuću mnemotehniku.

Generalno gledano razlikuju se ukupno tri kategorije mnemotehnika, a to su verbalne, slikovne i mješovite.  S obzirom na istraživanje koje je proveo časopis Poslovni savjetnik 2008. godine možemo zaključiti da najviše ljudi koristi verbalne mnemotehnike te ćemo ovom članku predstaviti upravo njih.

U nastavku pročitajte tehhnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati studentski život: