Aristotle

Mnemotehnike odnosno specifične mentalne strategije za poboljšavanje pamćenja imaju svrhu olakšati usvajanje informacija koje bismo inače zaboravili. Nastale su još u staroj Grčkoj, a koristili su ih i rimski senatori kako bi impresionirali puk.

Princip na kojem funkcioniraju mnemotehnike je prilično jednostavan. Ukoliko želite zapamtiti novu informaciju dovedite je u vezu s nečim poznatim kako bi se probudila vaša predodžba. Cilj je asocijativnim putem nove podatke pohraniti u dugoročno pamćenje te ih zapamtiti na takav način da ih možete koristiti.

Kad čujemo ili pročitamo neku riječ ili misao mozak automatski stvara auditivnu, kinestetičku ili pak slikovnu predodžbu o tom pojmu. S obzirom na način na koji vaš mozak stvara predodžbu i obrađuje podatke moguće je izabrati odgovarajuću mnemotehniku.

Generalno gledano razlikuju se ukupno tri kategorije mnemotehnika, a to su verbalne, slikovne i mješovite.  S obzirom na istraživanje koje je proveo časopis Poslovni savjetnik 2008. godine možemo zaključiti da najviše ljudi koristi verbalne mnemotehnike te ćemo ovom članku predstaviti upravo njih.

U nastavku pročitajte tehhnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati studentski život:

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK
1 2 3 4 5

NAREDNA STRANICA »

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.