Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati studentski život

Tokom vašeg obrazovanja morate usvojiti mnoštvo informacija koje često nisu povezane ili su vam sasvim apstraktne što vam otežava učenje. Mnemotehnike su mentalne strategije koje bi vam trebale pomoći da prebrodite taj problem i omoguće vam pamćenje više informacija. Koristili su ih stari Grci i rimski senatori, a vama će zasigurno olakšati put ka uspjehu.


Skraćivanje

Najjednostavniji oblik verbalne mnemotehnike je skraćivanje. Njime smanjujemo broj informacija koje trebamo zapamtiti tako da stvaramo lako pamtljive akronime kako bismo usvojili duže riječi ili njihovu kombinaciju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Idealan primjer za ovaj oblik pamćenja je način na koji su učenici u bivšoj Jugoslaviji pamtili imena susjednih država. Učili su da je njihova država okružena BRIGAMA, odnosno da su im susjedi Bugarska, Rumunjska, Italija, Grčka, Albanija, Mađarska i Austrija.

Korištenje akronima stvorenog od početnih slova susjednih država uvelike olakšava pamćenje sedam susjednih država bivše Jugoslavije. Na ovaj način možete pamtiti i druge stvari sve dok uspijevate sažeti nepoznatu informaciju u nešto lako pamtljivo.