Studirala na Univerzitetu u Tuzli: Profesorica Azapagić je najcitiranija bh. naučnica

Redovna je profesorica i dobitnica brojnih priznanja.


azapagic
Foto: Facebook

Odlikovana od kraljice Elizabete, najcitiranija bosanskohercegovačka naučnica je Tuzlanka prof Azapagić sa 21,000+ citata i h-indexom od 77.

Profesorica Adisa Azapagić nagrađena je 2020. godine priznanjem Member of the Order of the British Empire (MBE) – članom Reda Britanske imperije. Ona je redovna profesorica, istraživač hemije na Univerzitetetu Manchester, a porijeklom je iz Tuzle.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Izabrana je takodjer u Kraljevsku akademiju za inžinjerstvo (The Royal Academy of Engineering) i to bilo njeno prvo veliko priznanje za njen doprinos inžinjerstvu.

Trenutno radi kao profesor i istraživač na “The University of Manchester”. Osim toga, član je Američkog instituta za hemijski inžinjering.

Profesorica Adisa Azapagić je diplomirala hemijsko inženjerstvo 1984. godine na Univerzitetu u Tuzli, i 1988. godine magistrirala. 1985. godine Azapagić je pokrenula izuzetnu akademsku karijeru na Odsjeku za Hemijsko inženjerstvo, na Univerzitetu u Tuzli. Od 1985. do 1992. godine je obavljala dužnost asistenta u nastavi i istraživanju.

1992. godine zahvaljujući stipendiji British Councila preselila u Veliku Britaniju, s namjerom da provede nekoliko mjeseci na usavršavanju na University of Leeds. U toku njenog boravka u Leedsu ponuđeno joj je da produži boravak i uradi doktorat na University of Surrey. Nakon završenog doktorata ponuđen joj je i posao docenta na istom univerzitetu, što je bio i početak njene akademske karijere.

Između 2001. i 2007. godine bila je i direktor kompanije Industrial Ecology Solutions (IEcoS). Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada Institucije hemijskih inženjera za izuzetna dostignuća u hemijskom i procesnom inženjerstvu koju je dobila 2010. godine. Osvojila je GlaxoSmithKline nagradu za inovacije 2011. godine.

Ona predvodi mnoge industrijske suradnje, uključujući projekte s Procter & Gamble, Kraft Foods, Whirlpool Corporation. 2015. osvojila je nagradu Univerziteta u Mančesteru za izuzetnu dobrobit za društvo. Azapagić je razvila preko 10 softvera uključujući softver za izračunavanje ugljičnog otiska na Univerzitetu u Manchesteru (CCaLC).

Azapagić je osnivačica i glavni urednik naučnog časopisa, Elsevier održive proizvodnje i potrošnje. Napisala je mnoge knjige i preko 120 vrhunskih istraživačkih radova.

Odlikovana od kraljice Elizabete, najcitiranija bosanskohercegovačka 🇧🇦 naučnica je Tuzlanka Prof. Azapagić sa 21,000+…

Posted by Dr. Edhem Čustović on Sunday, 22 January 2023