U ovom kantonu u BiH porasle stipendije i subvencije studentskog smještaja

Stipendije će od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 iznositi 150 KM.


Foto: Envato
Foto: Envato

Pravo na prvu stipendiju i subvenciju iz ovogodišnjeg konkursa za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022/2023. ostvario je 1.151 student, od prijavljenih njih 1.179, čime je broj stipendista premašio 3.000.

Od 1.150 studenata, njih 1.120 će koristit pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima.

Podrška za 125 naučnika

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašid Hadžović ističe kako će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 iznositi 150 KM, a subvencije smještaja umjesto 189 iznosit će 230 KM.

 – Time su Ministarstvo i Vlada HNk-a nastavili proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja, rekao je Hadžović.

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNK-a, Ministarstvo je uz suglasnost kantonalne vlade donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili sredstva po ovom javnom pozivu, prenosi Bljesak.info.

 – Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinanciranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekt u HNK-u realizira drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali podršku mladim znanstvenicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i znanstvenih radova, naglasio je ministar Hadžović.