Studentski život će vam biti lakši: Deset savjeta kako postati bolji student

Pored svih knjiga i vodiča koji se bave tematikom kako biti uspješan student, ovih nekoliko mudrih i kratkih savjeta mogu vam biti od velike koristi.


Foto: Studentskizivot.com
Foto: Studentskizivot.com

Studentski život sa sobom nosi mnogo lijepih trenutaka, ali i dosta stresnih situacija i problema koji otežavaju da se akademska karijera privede kraju.

Predstavljamo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći ne samo da postanete bolji student, već i da naučite kako da pronađete vrijeme za provod, zašto je važno suočiti se sa neuspjehom i kako usmjeriti nervozu u pozitivnom pravcu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Upoznajte kolege

Dok čekate predavanja ili ispite u velikim hodnicima fakulteta, sprijateljite se sa kolegama. Postizanje dobrih rezultata u velikoj mjeri će zavisiti i od veza i poznanstava koje ste uspostavili tokom studija, a najvjerovatnije će vam biti od velike koristi i tokom profesionalne karijere.

Stvorite rutinu

Neka vam učenje postane rutina, nešto kao pranje zuba ujutro i tada će sve ići lakše jer vaš mozak bolje funkcioniše kada učestalo prima nove informacije, jer na taj način brže apsorbuje ono što učite.

Prvo predavanje je veoma bitno

Mnogi ga smatraju samo uvodom u neki predmet i prema tome, nevažnom stvari. Međutim, upravo to prvo predavanje može vas nadahnuti i dati dodatnu motivaciju za pohađanje ostalih predavanja.

Upoznajte svoje profesore

Istraživanja su pokazala da glavni razlog neuspješnog uspostavljanja i razvoja odnosa studenata sa profesorom jeste upravo odsustvo volje ili postojanje otpora kod studenata – čak 90 procenata. Pokušajte da razgovarate i da upoznate svoje profesore u prvim danima studiranja jer će vam predavanja i polaganje ispita kasnije biti mnogo lakši.

Nemojte fakultet činiti težim nego što jeste

Ovo ćete učiniti ako ste odlučili doći na fakultet samo zato da bi se odvojili od roditelja i ne odvajate nikakvo vrijeme i trud za predavanja, čitanje ili učenje.

Dobar plan + disciplina = slobodno vrijeme za zabavu

Možete se dobro zabaviti ako vam ostane vremena, odnosno ako se dobro organizujete pri obavljanju fakultetskih obaveza.

Slobodno budite nervozni

Sasvim je OK probuditi se u četiri sata ujutro ili uopšte ne spavati noć prije ispita i razmišljati o tome da li ste sve naučili i da li ćete uraditi sve tačno. Nemojte se zbog toga odmah ljutiti na sebe.

Pad je ponekad neizbježan, ali važno je koliko ćete se brzo pridići

Nemojte se upoređivati sa drugima i mjeriti svoj uspjeh ili neuspjeh sa ostalim studentima. Ako padnete nemojte to shvatiti kao strašnu stvar, već se odmah fokusirajte na sopstvene ciljeve kako bi poboljšali sami sebe i kako ne biste došli u sličnu situaciju.

Uspjeh je uvijek stvar više faktora

Budite skromni i zadovoljni položenim ispitima. Shvatićete da je ponekad čak i 6-ica na ispitu jedan korak više ka diplomi i završetku studija.

Fakultet je težak. Život je težak. Budite hrabri, ali i realni prema sebi – ako želite da uspijete i postignete rezultat koji se cijeni, budite sigurni da će to zahtijevati i određenu žrtvu i ne mala odricanja.