Oni su najbolji studenti Ekonomskog fakulteta i uvjereni su da će naći odličan posao nakon faksa

"One koji imaju znanje, marljivi su i vrijedni, sigurno će prepoznati ozbiljni i kvalitetni poslodavci."


Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija

Antonija Buzov, Ena Jurić i Marin Radić najbolji su studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Antonija je studentica treće godine Poslovne ekonomije, smjer Marketing, a zajedno je sa još troje kolega osmislila uređaj za uzorkovanje mikroplastike, što ih je dovelo i do Rektorove nagrade za posebna postignuća.

Treba istaknuti da su Ena i Marin također ovogodišnji dobitnici Rektorove nagrade za izvrsnost. Ena je studentica završne godine diplomskog studija, smjer Računovodstvo i revizija, a trenutačno se bavi pisanjem diplomskog rada, baš kao i njezin kolega Marin, također student završne godine diplomskog studija, smjer Računovodstvo i revizija, piše Slobodnadalmacija.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Upisala sam Ekonomski fakultet jer smatram da je ekonomija vrlo široko područje utkano u svaki dio naših života, a za nekoga ko je svestran i zainteresiran za mnoge stvari pokazao se kao vrlo dobar izbor. Ekonomski fakultet nije mi bio prva želja, mislila sam da će moje usmjerenje biti više tehničko nego društveno, ali uz ekonomiju i CBRO postigla sam oboje, kaže Antonija, a s njom se slaže i kolega Marin.

 – Ekonomija je jako multidisciplinarno i široko područje gdje se dosta toga može aplicirati, jako sam zadovoljan fakultetom. A Ekonomski fakultet u Splitu sam odabrao jer je najbolji i najkvalitetniji ekonomski fakultet u državi. Tijekom studija najviše mi se svidio pristup profesora, nastavnog i drugog osoblja. Pohađao sam stručne prakse gdje sam dosta toga naučio i stekao mnoga poznanstva, dodao je.

Ispunjena očekivanja

Ena također smatra kako je Ekonomski fakultet ispunio i više od njezinih očekivanja, a kao najbolji dio studiranja izdvaja mogućnost obavljanja stručne prakse na mnogim mjestima i u mnogim tvrtkama i društveno korisno učenje, te dodaje kako je tokom studiranja moguće i raditi preko Student-servisa pa je i sama na taj način proteklih godina stekla radno iskustvo i praksu. A u sklopu društveno korisnog učenja, Marin je s kolegama radio na jednom hvale vrijednom projektu.

 – Kao tim smo radili na projektu ‘Pristupačnost grada Trogira osobama s invaliditetom’, gdje smo održali i prezentaciju kako bismo informirali građane i vlast o pristupačnosti i potrebama invalida u gradu Trogiru, kaže Marin.

Ono što se Antoniji najviše svidjelo tokom studiranja jest zimska škola Shaping Fair cities, u organizaciji Ekonomskog fakulteta i Grada Splita.

 – Tema je bila održivost gradova i kako je postići, a upravo sam tokom Zimske škole upoznala dio studenata s kojima radim na uređaju CBRO, dodaje.

Njezinu kolegicu Enu priupitali smo kako vremenski stiže biti izvrsna na fakultetu, raditi preko Student-servisa i imati vremena za društveni život.

Marin Radić, Ena Jurić i Antonija Buzov
Marin Radić, Ena Jurić i Antonija Buzov

 Meni osobno usklađivanje studentskih obaveza s društvenim životom nikada nije predstavljalo veći problem. Smatram da je uz dobru organizaciju i planiranje to moguće. Mislim da je najteže kada se uz fakultet paralelno rade i studentski poslovi, tada se često može dogoditi da nešto ‘pati’, ali čak i tada, uz kvalitetne radne navike, moguće je stići odraditi sve obveze, a slobodno vrijeme ostaviti za sebe i druženje s prijateljima i porodicom. Važno je ne zaboraviti da nam je svima potreban odmor i predah kako bismo bili zadovoljni i mogli normalno funkcionirati.

Što se tiče planova za budućnost, Antoniji je prioritet upisati diplomski studij i nastaviti rad na CBRO-u, dok nam Marin priznaje kako su mu sve opcije otvorene.

 – Plan je nastaviti se truditi profesionalno i akademski, ulagati u sebe i u svoj budući posao, gristi i boriti se kroz život kako bih dosegnuo svoj potencijal. Sve opcije su mi za sada otvorene, volio bi samo napredovati profesionalno ili akademski, kaže nam Marin, dok njegova kolegica Ena priznaje da se najviše vidi u znanstvenom ili profesorskom smjeru.

Vjera u sebe

 – Razvijanje karijere u profesorskom ili znanstvenom smjeru jako me zanima i to bi za mene bila jedna iznimna čast ako bi mi se u budućnosti pružila takva prilika. Mogu reći da sebe u tome dugoročno vidim. Međutim, otvorena sam, naravno, i za rad u praksi i smatram da je važno čim prije uključiti se na tržište rada i početi stjecati radna iskustva, podijelila je s nama.

A što ovi mladi, uspješni ljudi imaju za reći mlađim generacijama koje tek sada (ili za nekoliko godina) upisuju fakultet?

 – Srednjoškolcima bih poručila da uvijek vjeruju u sebe i ne odustaju od svojih želja i zamisli. Potrebno je biti uporna i marljiva osoba jer trud i zalaganje se uvijek isplate. Također bih savjetovala da iskoriste sve što im fakultet, ali i život pružaju, jer konstantan rad na sebi je ono što nas dovodi do uspjeha, kazala je Antonija, a s njom se složila i kolegica Ena.

 – Budite odvažni i vjerujete u sebe i svoj izbor. Ne dopustite sebi da vas obeshrabre negativne priče koje, nažalost, često možemo čuti o navodnoj neisplativosti studiranja ekonomije jer je s njom, kako neki kažu, teško naći zaposlenje u struci. One koji imaju znanje, marljivi su i vrijedni, sigurno će prepoznati ozbiljni i kvalitetni poslodavci. Ekonomski fakultet u Splitu pruža i mnoge dodatne mogućnosti za svoje studente kako bi pronašli sebe i stekli nova znanja i vrijedna iskustva, razni projekti, radionice, stručne prakse, društveno korisno učenje, brojne konferencije i sl., za kraj je dodala Ena.