Studentski savjeti: Kako pobijediti strah od ispita?

Ako ste i vi jedni od onih koji se pitaju kako pobijediti strah od ispita, onda ste na pravom mjestu. U današnje vrijeme sve veći broj nas se odlučuje da nastavi sa školovanjem nakon završetka srednje škole. Neki se odlučuju za fakultete, a neki za više škole. Ono s čim se skoro svaki student susreće u toku svog studiranja je u manjoj ili većoj dozi strah od ispita.


Students in classroom having an exam
Foto: STUDOMAT

Prvo na čemu trebate poraditi da biste pobijedili strah od ispita je samopouzdanje. Morate vjerovati u sebe i svoje sposobnosti, jer ako vi ne vjerujete, ko će onda da vjeruje u vas?

Samopouzdanje je jedna veoma bitna stvar, ne samo kod izlazaka na ispit, već uopšte u životu, za sve životne ispite na koje ćete izlaziti. Zato je od velikog značaja da poradite na tome. Vjerujte da vi to znate, da ste dovoljno dobro naučili, da ćete položiti. Smirite se što je više moguće.

Focused on exam.

Kako ćete to izvesti?

Možete prije ispita staviti slušalice i pustiti neku muziku koja vas čini sretnim, koja vas opušta i podsjeća na nešto lijepo i bezbrižno. Pokušajte tako smiriti tenziju u sebi.

Zatim, možete se upustiti u neko neobavezno ćaskanje s drugim studentima, samo da biste skrenuli misli od ispita i bar na kratko tremu ostavili po strani.

Pored tih načina, postoji i jedan koji je jako dobar i efikasan, a to je da se neposredno pred sam ispit skoncentrišete samo na svoje misli i vjerovanje u sebe. Ponavljajte u sebi: ”Ja to znam, ja ću dobro uraditi, dobiću pitanja koja znam, smireno ću raditi, položiću ispit…”. Usađujte to sebi u mozak i ponavljajte sve dok i sami ne budete uvjereni da će tako biti. Morate misliti pozitivno da bi imali bolje rezultate. Ništa vam dobro neće donijeti ako mislite negativno i sebe ubijate u pojam.

Samo hrabro, samo pozitivno, vi to možete, stalno ponavljajte u sebi i duboko vjerujte u to. Ali prije svega toga, naravno, morate naučiti.

Džaba su vam svi ovi savjeti kako da pobijedite tremu ako ste vi odvojili samo sat vremena da se spremite za ispit.

Zato knjigu u ruke, pripremite se i naučite dobro, pa onda na ispit s pozitivnim mislima i ”zakucajte”.