Ovo je popis univerziteta u BiH koji se najviše guglaju

Koji univerziteti u BiH se najčešće pretražuju?


Bosna i Hercegovina je dom za većeg broja visokoškolskih ustanova, javnih i privatnih, a o kojima smo čitali razne članke – poput rang-lista, najboljih fakulteta ili broja studenata. No, jeste li se zapitali koji od domaćih univerziteta se najviše gugla?

Advertisements

Trenutno u BiH studira više od 90.000 studenata upisanih u redovite i izvanredne programe, od čega njih oko 6.000 dolazi iz inozemstva.

Data sciences iz tvrtke Erudera prikupili su i analizirali podatke o broju pretraživanja na internetu za svaku visokoškolsku ustanovu u BiH i tako došli do popisa najtraženijih sveučilišta.

Prema recenzijama i ocjenama na informativnoj stranici o visokom obrazovanju Erudera, ovo su bh. univerziteta koji se najviše pretražuju na internetu:

Advertisements
  1. Univerzitet u Istočnom Sarajevu – nalazi se na vrhu kao najtraženiji univerzitet u BiH na globalnoj razini, s ukupno 2.400 mjesečnih pretraga. Pretrage uglavnom dolaze iz BiH, Srbije, Crne Gore i Norveške.
  2. Univerzitet u Sarajevu – drugi je na listi sa ukupno 1.800 mjesečnih Google pretraga. Najčešće ga pretražuju iz BiH, Njemačke, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške.
  3. Univerzitet u Banjoj Luci – ima 1.700 mjesečnih internet pretraživanja, uglavnom iz BiH, Hrvatske, Sjedinjenih Država, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva.
  4. Sveučilište u Mostaru – četvrto je na listi s preko 1.500 pretraživanja interneta mjesečno. Ove pretrage uglavnom dolaze iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Španjolske i Irske.
  5. The International University of Sarajevo – sljedeći je s do 1.200 mjesečnih pretraživanja interneta. Zemlje poput BiH, Turske, Sjedinjenih Država, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva uglavnom pretražuju ovaj univerzitet.
  6. International Burch University – sljedeći je na Eruderinom popisu, s do 1.000 mjesečnih Google pretraživanja. To sveučilište uglavnom guglaju iz BiH, Njemačka, Turska, Sjedinjene Američke Države i Hrvatska traže ovo sveučilište.
  7. Univerzitet, Bijeljina – na kraju je popisa, a ima oko 800 mjesečnih pretraga. Građani iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke, uglavnom traže ovu ustanovu.

Na osnovu podataka ovih Google pretraživanja, smatraju iz Erudere, očekuje se da će se u sljedećim godinama broj zainteresiranih studenata na ovim bosanskohercegovačkim sveučilištima povećati, prenosi Bljesak.info.

 – Bosna i Hercegovina ima skoro tri puta više studenata koji studiraju u inozemstvu nego onih što dolaze studirati u zemlji. Prema posljednjim podacima, oko 6.000 stranaca je došlo studirati u BiH, a više od 15.000 bh. građana studira u inozemstvu, kazala je Alma Miftari iz Erudere.

Po troškovima BiH je na 316. mjestu u svijetu kao zemlja koja je vrlo pristupačna za život, studiranje ili rad. Najčešća godišnja školarina na prvom ciklusu studija iznosi blizu 660 KM. U drugom ciklusu godišnje naknade variraju od 440 KM do 4.000 KM, priopćeno je iz tvrtke Erudera.