Studenti realizovali projekat „Čitanje za Srebrenicu“

Studenti nastoje ovim projektom potaknuti i animirati sve studente, mlade i odgovorne ljude, da nastave ovu tradiciju i godinama nakon njih.


Četvrti dan projekta „Čitanje za Srebrenicu“ koje organizira Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta, održan je 03.07, ispred Filozofskog fakulteta.

Advertisements

Zbog tehničkih problema, čitanje se nije održalo na Trgu slobode kako je najavljeno. Međutim, ovim putem obavještavaju da od sljedećeg petka nastavljaju sa svojim aktivnostima u centru grada Tuzla te pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže, piše Rtv7.ba.

Dosada su učesnici projekta „Čitanje za Srebrenicu“ pročitali 5300 imena žrtava genocida u Srebrenici.

Studenti Filozofskog fakulteta, kao mjesta društvenih i humanističkih studija, prepoznali su važnost njegovanja kulture pamćenja u svijetu gdje nažalost, mnogi tu kulturu negiraju.

Advertisements
Čitanje za Srebrenicu / Foto: Facebook
Čitanje za Srebrenicu / Foto: Facebook

S ciljem odbrane i očuvanja svog identiteta, kulture, jezika, države Bosne i Hercegovine kao jedine domovine, studenti nastoje ovim projektom potaknuti i animirati sve studente, mlade i odgovorne ljude, da nastave ovu tradiciju i godinama nakon njih.

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u periodu od 11.06.2021. do 11.07.2021. organizuje niz aktivnosti s ciljem podsjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Tim studenata sa Univerziteta u Tuzli, organiziran od strane Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta, svake sedmice, petkom, čita određeni broj imena žrtava genocida u Srebrenici, pred publikom – građankama i građanima.

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta izražava veliku zahvalnost svim studentima, ali i uposlenicima Filozofskog fakulteta i građanima Tuzle, što svakog petka daju svoj doprinos ovom projektu, od tehničke pomoći do samog učešća u procesu čitanja imena.