Studentski recepti: Vrlo jednostavna torta za čokoljupce

Jednostavan recept koji je spreman samo u 40 minuta.
Ukoliko ste ljubitelj čokolade i tragate za jednostavnim receptom za čokoladnu tortu nalazite se na pravom mjestu.
U nastavku možete pročitati recept za jednostavnu, ali vrlo ukusnu poslasticu koja će biti idealna u pauzama između učenja.
Sastojci
BISKVIT
- 4 jaja
- 10 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
KREMA
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 kašika šećera
Priprema
- Izrada biskvita:
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći, u tepsiji promjera odprilike 20x35cm, na 180°C oko 20 minuta, ovisi od pećnice, te provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
2. Izrada kreme:
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo šta dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti.
Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema, piše Coolinarka.com.
STUDOMAT.BA