fbpx

Studentski recepti: Vrlo jednostavna torta za čokoljupce

Jednostavan recept koji je spreman samo u 40 minuta.


Foto: Coolinarka

Ukoliko ste ljubitelj čokolade i tragate za jednostavnim receptom za čokoladnu tortu nalazite se na pravom mjestu.

Advertisements

U nastavku možete pročitati recept za jednostavnu, ali vrlo ukusnu poslasticu koja će biti idealna u pauzama između učenja.

Sastojci

BISKVIT

  • 4 jaja
  • 10 dkg šećera
  • 20 dkg margarina
  • 10 dkg čokolade za kuhanje
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

KREMA

  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 20 dkg čokolade za kuhanje
  • 1 kašika šećera

Priprema

  1. Izrada biskvita:

Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći, u tepsiji promjera odprilike 20x35cm, na 180°C oko 20 minuta, ovisi od pećnice, te  provjeriti čačkalicom kad je pečeno.

2. Izrada kreme:

Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.

Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo šta dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti.

Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema, piše Coolinarka.com.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!