Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 10 minuta

Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 200 g špageta
  2. 4 kobasice
  3. 2 kašike Sirela Ribanca
  4. 200 g pelata
  5. 1 luk
  6. 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
  7. 1 mala kašika soli
  8. ½ mala kašika bibera
  9. ½ mala kašika Vegete
  10. 1 mala kašika ulja
  11. 1 kašiku Dukat maslaca

POČETAK:

Kako odrediti količinu špageta dovoljne za jednu osobu?- stavite vrh kažiprsta na pola palca i zatvorite krug. Ispunjen krug predstavlja količinu špageta dovoljnu za jednu porciju.

Stavite 1 Litru vode da proključa. Kobasice spojite i uzduž presijecite nožem tako da dobijete kolutiće. Luk presijecite na pola, očistite od ljuske i narežite na kockice.

  1. Korak

U proključalu vodu dodajte prstohvat soli i špagete  pa kuhajte onoliko koliko je naznačeno na poleđini pakiranja. Možete odmah namjestiti odbrojavanje na predviđeno vrijeme kuhanja i lagano početi pripremati umak.

  1. Korak:

U tavu stavite 1 kašiku ulja i kocku Dukat maslaca. Kada se maslac istopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom ubacite narezane kobasice. Promiješajte i nakon 2 minute dodajte nasječeni luk. Miješajte dok se kobasice ne zarumene, a luk povene. Potom  izlijte pelate i dodajte začine. Kuhajte 5 minuta.

  1. Korak:

Procijedite tjesteninu i umiješajte u pripremljeni umak. Servirajte na tanjur i pospite parmezanom.

Dobar tek!

(STUDOMAT.ba)