Borba protiv moždanog udara u Tuzli

Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara tradicionalno nastavlja sa implementacijom i u Tuzli od strane Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli „MEDICUS“ zajedno u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.


Kako u Tuzli, tako i u cijelom svijetu, 29. oktobar se obilježava kao Svjetski dan moždanog udara, s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi i visokom broju slučajeva moždanog udara, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja. Obilježavanje ovog datuma je pokrenuto 2006. godine od strane Svjetske organizacije za moždani udar (WSO).

Vođeni pozitivnim primjerima i komentarima u odnosu na prethodne godine, centralnu aktivnost ovogodišnjeg projekta čini javna tribina. Pored nje, planirane su i javne promocije zdravlja u nedelju (29.10.) na lokacijama Bingo City Center Tuzla i Mercator Center Tuzla. U okviru ovih promocija planirano je postavljanje promotivnih štandova gdje će građani moći dobiti najnovije informacije vezane za moždani udar kao i mogućnost procijene zdravstvenog stanja u vidu mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi i sl. Kao i prethodnih godina, svi građani će imati priliku da prisustvuju na svim događajima. Pored Tuzle obilježavanje ovog značajnog datuma će uzeti mjesto i u Gračanici s ciljem pokrića većeg broja stanovnika i širenja informacija.

Glavni cilj projekta je zdravstveno prosvijećivanje opšte populacije kada je u pitanju prepoznavanje i važnost faktora rizika, simptoma i znakova moždanog udara te brzina reagovanja na iste kao i važnost životnih navika za generalno unaprijeđenje kvalitete života.

Pored javnih promocija, aktivnosti projekta uključuju i javnu tribinu koja će se održati u amfiteatru Medicinskog fakulteta Tuzla u petak (27.10.) sa početkom u 14h i koja će naravano biti otvorena za sve zainteresirane. Ideja javne tribine je pružiti svim građanima kvalitetnu atmosferu i platformu gdje će moći dobiti sve potrebne informacije vezane za moždani udar i značaj obima njihovih mogućnosti u borbi protiv istog. Kooridnatori ovogodišnjeg projekta su studenti Rabotić Ilvana i Mujanović Adnan, sa mentorom projekta prof.dr. Dževdetom Smajlovićem, načelnikom Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X