fbpx

Studentski recepti: Sendvič na tri načina

Donosimo recepte za brze i ukusne sendviče za prezaposlene studente.


Sendviči su jedno od onih jela koje možemo jesti u bilo koje doba dana. No, znate li kako i kada je sendvič zapravo nastao? Prije 300 godina engleski lord John Montagu, 4. Earl of Sandwich, ogladnio je tokom jedne kartaške partije.

Kako ne bi prekidao igru, svog je kuhara zamolio da mu komad mesa stavi između dvije šnite kruha. Drugi su ubrzo nakon toga počeli govoriti – ‘ja bi isto što i Sandwich’ – i tako je nastalo ovo neizostavno jelo u gotovo svim zemljama na svijetu.

Sendvič jedemo za doručak, užinu, ručak i večeru, a pripremati ga možemo na 100 različitih načina. Od najjednostavijeg sendviča koji se sastoji od šnite kruha, šunke i sira, preko toplih i tost sendviča pa sve do onih malo kompliciranijih varijanti, slanih i slatkih – samo nebo nam je granica kad su sendviči u pitanju. Za pripremanje sendviča ne treba nam puno vremena, a super je što na hljeb ili pecivo možemo staviti gotovo sve što u datom trenutku imamo u svojoj kuhinji. U nastavku vam zato donosimo nekoliko recepata za najukusnije sendviče koje možete pripremati kod kuće.

Francuski tost

Francuski tost često nazivaju pohovanim hljebom, no iako su glavne namirnice iste, način pripreme i serviranje se razlikuju. Izvrsno se slaže sa svježim, smrznutim i konzerviranim voćem, te jogurtom i pekmezima. Ideja za slatke kombinacije ne nedostaje, a u nastavku pročitajte tajne pripremanja i recept za najfiniji francuski tost.

Iako ‘pohovanje kruha’ ne zahtijeva veliko kulinarsko umijeće, postoje tajne pripreme koje nije loše znati. Prvi trik leži u činjenici da šnita hljeba ne smije biti pretanka. Najbolje je koristiti nekoliko dana stari kruh, ne štediti na jajima i punomasnom mlijeku. Iako se prema originalnom receptu prži na maslacu, ovaj recept pripremili smo na zdraviji način.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 šnita hljeba
  • 3 banane
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • 1 kora narandže
  • 1/2 narandžinog soka
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 šoljice badema
  • svježe voće po izboru

Postupak:

U zdjeli umutite jaja, med, mlijeko, vaniliju, koru narandže i cimet. Svaku šnitu uronite u smjesu da se dobro natopi i upije. Upalite pećnicu na 180 stepeni te obložite lim papirom za pečenje. Poslažite hljeb i pecite ga 10-ak minuta do zlatne boje. Na tavi otopite ulje i karamelizirajte na laganoj vatri sjeckane banane. Dodajte sok od narandže i kuhajte dok se ne reducira. Dodajte sjeckane bademe i prelijte pečeni hljeb toplim umakom.

Kad počnu postajati smeđi, ulijte sok od narandže i rum. Kuhajte dok se smjesa ne reducira. Dodajte grubo sjeckane orahe. Pečeni kruh prelijte umakom i poslužite sa svježim voćem.

Sendvič sa piletinom i paprikom

Sastojci:

  • 2 kriške hljeba
  • komad preprženog pilećeg odreska ili pureće šunke
  • 2 ploške mozzarelle
  • 2 ploške paprike ili kiselih krastavaca
  • maslinovo ulje, jabučni ocat i začini

Postupak:

Na hljeb stavite komad mesa ili šunke, mozzarelllu i papriku ili krastavac. Zatim dodajte kap maslinova ulja i kap jabučnog octa. Sve začinite paprom i poklopite drugom kriškom hljeba. Za dekoraciju sendvič pospite nasjeckanim vlascem.

Tostirani sendvič s rastopljenim sirom

Tost sa sirom jedan je od najlakše izvedivih recepata. Čak vam nije potreban ni toster – ovaj sendvič može se zapeći u tavici ili pećnici, kako god vam je lakše.

Osnovni sastojci koji vam trebaju su, naravno, sir, kruh i maslac. Šnite kruha premažite maslacem s vanjske strane, između posložite sve sastojke i sendvič zagrijte na odabrani način. Što se ‘punjenja’ tiče, pustite mašti na volju!

Najidealnije su topive vrste sira, mozzarella, gouda ili možda tilzit, kruh možete odabrati u integralnim varijantama ili potpuno bijeli ako baš nimalo ne želite paziti na kalorije.

Mogu biti bezmesni, recimo, samo s pestom od bosiljka i sirom, možete eksperimentirati s batatom, špinatom i lukom za ekstravagantniju varijantu ili dodavati umak od rajčice, origano, šunku, kobasice za tostirani pizza sendvič.

Neke ćete sastojke morati odvojeno zapeći ili popržiti, kao što su batat ili luk, ali trud će se isplatiti jednom kad zagrizete u svoj dekadentni sendvič. No onda kad nemamo vremena prijat će i ona najjednostavnija verzija samo sa sirom i maslacem!

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!