Studentski recepti: Ovo je najukusnije jaje na oko
Svako ima neku svoju metodu za spremanje jaja na oko, a mi vam danas donosimo provjeren recept.
Neki ga vole s mekanim žumancem koji se prelije po bjelancu kad se probije viljuškom, dok drugi pak vole hrskavo zapržiti jaje s obje strane.
A tada se grupe ljubitelja jaja na oko dijele na još dvije: oni koji za prženje koriste maslac te oni koji koriste ulje.
Najbolje za to je punomasno vrhnje s postotkom masnoće između 35 i 38 posto. Potrebno je jednostavno staviti malo vrhnja u veliku tavu, posoliti i pobiberiti te ugrijati na srednjoj vatri.
Potom se jaje oprezno stavi u vrhnje, prenosi hayat.ba.
Zbog vrućine će se jaja „stisnuti“ – kao na maslacu ili ulju – međutim, zahvaljujući okusu vrhnja, jaja će dobiti jako finu aromu i bit će fino mekana. Istovremeno će se masnoća pobrinuti za to da se jaja polako karameliziraju.
STUDOMAT.BA