Da li ste znali: Ovih pet uređaja troše struju čak i kada ne rade

Ove uređaje svi koristimo, a troše struju čak i onda kada ne rade.


electric socket with plug cord and a switch on the wall
Foto: Envato

Kada su ovi uređaji uključeni u struju, čak i ako ne rade, oni će trošiti struju.

Televizor

Skoro svi gasimo televizor tako što pritisnemo crveno dugme, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u režim spavanja. To znači da struja i dalje protiče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mjesečnom nivou, ali na godišnjem nije zanemarljivo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Konzole

Na sličnu temu, konzole za video igre se često ne isključuju u potpunosti kako bi se kasnije brže uključile i kako bi se brže pokrenule igre, a one uopšte ne troše malo struje i kod njih se ušteda primjećuje čak i na dnevnom nivou, tako da naredni put kad završite igranje, nemojte ići na standby nego na shut down.

Frižider / zamrzivač

Frižider i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga, te ne iznenađuje činjenica da je oko 12% električne potrošnje domaćinstva rezervisano za njih. Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake da ih učinimo efikasnijim, odnosno manjim potrošačima struje.

Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno otopljavanje kako se ne bi sakupile zalihe leda, prenosi hayat.ba.

Punjači

Ni punjači za telefone i druge uređaje uopšte ne moraju biti konstantno uključeni u struju, jer nas to prilično košta. To svi radimo, ali kada bismo krenuli redom da isključujemo sve punjače za telefone, tablete i ostale uređaje, sigurno bismo vidjeli razliku poslije nekog vremena.

Kuhalo za vodu

Kuhalo za vodu ne troši previše struje ni kada radi, ali kako se ono ne koristi svaki čas, apsolutno nema potrebe da ostane uključeno u struju cijeli dan, iz finansijskih i sigurnosnih razloga.