Studentski recepti: Napravite jednostavnu poslasticu bez mlijeka, putera i jaja

Donosimo vam vrlo jednostavan recept za fantastičnu poslasticu.


Cheesecake swirl brownie
Ilustracija: Envato

Italijanski recept za kolač bez mlijeka, putera i jaja je uprkos tome što je star nekoliko decenija, ukusan kao i onog dana kada su ga izmislili.

Ovaj jednostavni kolač je odlična ideja za svaki put, kada nemate mnogo vremena za spremanje deserta, a želite da se počastiš ukusnom poslasticom.

Sastojci:

  • 200 grama glatkog brašna
  • 30 grama nezaslađenog kakaoa u prahu
  • 120 grama šećera
  • 40 grama biljnog ulja
  • 200 ml vode
  • prstohvat soli
  • 5 grama bijelog sirćeta
  • 1 kašika sode bikarbone
  • Šlag ili čokoloadni preliv za dekoraciju

Priprema:

Prethodno zagrijati rernu na 180 stepeni.

U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, kakao, šećer, so, sodu bikarbonu, biljno ulje i sirće. Ulijte vodu i miješajte ručnim mikserom, dok se dobro ne sjedini, prenosi ultra.ba. (Ukoliko imaš blender, možeš isto uraditi)

Kalup od otprilike 22 cm obložite papirom za pečenje. Sipajte smjesu u tepsiju i pecite tortu 17-20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi prije jela (oko 10 – 15minuta)

Kolač možete dekorisati uz pomoć čokoladnog preliva ili šlaga.

Prijatno!


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!