Studentski recepti: Napravite jednostavnu poslasticu bez mlijeka, putera i jaja

Donosimo vam vrlo jednostavan recept za fantastičnu poslasticu.
Italijanski recept za kolač bez mlijeka, putera i jaja je uprkos tome što je star nekoliko decenija, ukusan kao i onog dana kada su ga izmislili.
Ovaj jednostavni kolač je odlična ideja za svaki put, kada nemate mnogo vremena za spremanje deserta, a želite da se počastiš ukusnom poslasticom.
Sastojci:
- 200 grama glatkog brašna
- 30 grama nezaslađenog kakaoa u prahu
- 120 grama šećera
- 40 grama biljnog ulja
- 200 ml vode
- prstohvat soli
- 5 grama bijelog sirćeta
- 1 kašika sode bikarbone
- Šlag ili čokoloadni preliv za dekoraciju
Priprema:
Prethodno zagrijati rernu na 180 stepeni.
U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, kakao, šećer, so, sodu bikarbonu, biljno ulje i sirće. Ulijte vodu i miješajte ručnim mikserom, dok se dobro ne sjedini, prenosi ultra.ba. (Ukoliko imaš blender, možeš isto uraditi)
Kalup od otprilike 22 cm obložite papirom za pečenje. Sipajte smjesu u tepsiju i pecite tortu 17-20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi prije jela (oko 10 – 15minuta)
Kolač možete dekorisati uz pomoć čokoladnog preliva ili šlaga.
Prijatno!
STUDOMAT.BA