Šest savjeta iz psihologije: Kako ne shvatati stvari toliko lično?

Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da stvari ne shvatamo previše lično.


Kad nešto shvatimo lično, obično nas to jako muči i predstavlja nam veliki problem koji može trajati danima, sedmicama, čak i duže. Otkrivamo vam nekoliko savjeta za borbu protiv ovog problema.

Svako ima svoju istinu

Vjerujemo da se sva energija na ovom svijetu odnosi na nas lično. Međutim, činjenica je da je svaka osoba s kojom imamo posla prije svega zaokupljena sobom. Ne bude se ujutro svi s blistavim samopouzdanjem i s ciljem da promatraju slabosti drugih. Svi prvo procjenjuju sve što se događa prema vlastitoj pozadini, piše Miss zdrava.

Ne gledajte samo na rane

Svaka osoba ima različite rane na koje reagira. Neki su ljudi osjetljivi kada je u pitanju njihov izgled, drugi stalno sumnjaju u svoju asertivnost na poslu. Sada smo fiksirani te u svakodnevnom životu stalno imamo na umu te rane i samo čekamo da ih netko potvrdi i da nas bocne.

Umjesto toga, trebali bismo biti realni u pogledu situacije. Najbolje je napraviti korak unazad i pokušati sagledati situaciju što je moguće nepristranije.

Budite neovisni

Samopouzdanje ne znači ništa drugo nego imati dobru svijest o sebi, odnosno, najprije voljeti sebe. Naime, najvažnija potvrda ne dolazi izvana. Nije važno imamo li 200 lajkova na svojoj objavi na Facebooku, je li šef pohvalio naš rad ili nam je partner navečer rekao „volim te“. Trebate naučiti više prihvatati sami sebe. Oni koji to uspiju, postaju neovisni o mišljenjima drugih pa su stoga i opušteniji kada kritika dolazi od drugih osoba.

Budite sami primjer drugima

Veliki Mahatma Gandhi rekao je ukratko:

-Budi sama sebi promjena koju želiš na ovom svijetu.

Ko god želi da se drugi bolje ophode prema njemu, trebao bi biti dobar i prema bližnjima. Jer ono što dajemo, to i dobijamo nazad – prva promjena mogla bi biti češće smijanje!

Rješavanje sukoba

Ostali nas ne mogu uvijek pročitati i znati što mislimo, stoga bismo se trebali pozabaviti stvarima koje nas muče – svaka konstruktivna rasprava oslobađa. Kritike druge osobe važno je zapakovati u „ja-poruke“ i ne doživljavati ih kao optužujuće. Dakle, „Nisam razumio na što si mislila…“ ili „Tvoja me primjedba povrijedila…“, umjesto „Uvijek su svi loši prema meni“.

Ono što se ne može promijeniti, bolje je ostaviti na miru

Postoje situacije koje su zapele u slijepoj ulici. Impulsivan šef ili profesor se neće znatno promijeniti, a egocentrični prijatelj vjerovatno neće postati pažljivi slušatelj. U ovom slučaju treba imati hrabrosti i izvući posljedice. Svaki posao, svako prijateljstvo, svaka veza ima svoje vrijeme.

Nešto traje jako dugo vremena, drugo više ne odgovara nakon nekoliko godina. Kako bi se to prepoznalo, potrebno je prevladavanje. To pomaže osloboditi se trajne negativne energije i početi iznova.