Ako ste ljubitelj talijanskih specijaliteta, ovo je pravi recept za vas. Osnovni recept za lazanje, prikladan i za kuhare bez iskustva.

Sastojci:

  • 400 g lazanja (tjestenine)
  • 0,5 kg miješanog mljevenog mesa
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l paradajz sosa
  • glavica crvenog luka
  • bijeli luk (tri češnja)
  • peršun
  • biber, sol
  • origano
  • bosiljak
  • 1 vrećica parmezana
  • 25 g maslaca
  • 3 kašike brašna
  • 0,6 l mlijeka

lazanje

Priprema:

  • Umak:

Na ulju prepržiti nasjeckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vodu, sol, biber, sjeckani peršun, sjeckani bijeli luk i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana mrkva i drugo povrće, po želji. Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, tj. dok veći dio tekućine ne ispari.

  • Umak od mlijeka (bešamel):

Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mlijeko i uz stalno miješanje, kuhati dok se malo ne zgusne. Lazanje (tjesteninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minute, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.

Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red tijesta. Na tijesto opet lagano bešamel i onda red umaka. Pa opet tijesto pa bešamel pa umak, tijesto, bešamel, pa umak… I tako dok se ne potroši sve, s tim da tijesto mora biti zadnje i mora biti zaliveno bešamelom, a preko bešamela još posuti vrećicu parmezana.

Važno je da umaka i bešamela ima dovoljno, da se tijesto ima u čemu kuhati. Također, kod pripreme treba imati u vidu da umak bude malo slaniji jer bešamel i tijesto ne sadrže sol.

Lazanje se potom stave u zagrijanu pećnicu i peku se sat vremena na 180 stepeni. Parmezan se dodaje kad su lazanje već gotove te se lazanje vrate u pećnicu na još 10 minuta. Zatim su lazanje spremne za jelo. Uživajte!