Najbolji načini da smanjite stres za pet minuta

Bez obzira da li je u pitanju iščekivanje rezultata ispita, problem na fakultetu, sukob s prijateljem ili nešto vezano za porodicu, svako se osjeća pod stresom ponekad, a svoje uznemirenje pokušajte riješiti nekom od određenih tehnika u par minuta.


trouble thinking 22

Ljudi su podložni nerviranju, zato vrlo često upadaju u situacije iznimnog stresa koji osim toga što može izazvati burne reakcije kod osobe, utječe i na njegovo zdravlje, te šteti skoro svim dijelovima čovječjeg tijela i uma.

Advertisements

Ponekad se radi o hroničnom stresu, koji dugoročno muči čovjeka i za čije se smanjenje koriste razne tehnike i metode, a ponekad je taj stres iznenadan i kratkotrajan, te se može umanjiti u nekoliko minuta. Donosimo nekoliko brzih načina koje preporučuju stručnjaci.

Udahnite duboko

Kada udahnete duboko, nivo hormona kortizola koji je direktno povezan s nivoom stresa se smanjuje, što pomaže da se oslobodite uznemirenosti. Studije sugerišu da duboko disanje može i privremeno sniziti krvni pritisak. Stoga naredni put prije ispita umjesto grickanja noktiju i cupkanja nogom, zatvorite oči, brojite do 10 i dišite duboko.

Advertisements

aromatherapy 1602526883

Aromaterapija

Studije sugerišu da je aromaterapija dobar način za oslobađanje od stresa. Određene arome, kao što su lavanda ili kamilica, stalno se pokazuju uspješnim u smanjivanju uznemirenosti, u svojoj sobi ili na radnom mjestu možete nabaviti mirisne svijeće ili bočice s različitim mirisima koji najviše odgovaraju vašem tijelu.