Studentski recepti: Iskoristite stari hljeb za brz i jednostavan desert

Puding od hljeba tradicionalno je englesko jelo koje je odlično pripremiti kada se želite malo zasladiti, a nemate puno namirnica kod kuće, ili kada imate previše starog hljeba koji je šteta bacati.


Foto: Envato

Puding od hljeba tradicionalno je englesko jelo koje je odlično pripremiti kada se želite malo zasladiti, a nemate puno namirnica kod kuće, ili kada imate previše starog hljeba koji je šteta bacati.

Advertisements

Za pripremu vam treba svega pet minuta, ako ne računamo tok pečenja, ali i s njim je vrlo brzo gotov, a može se jesti dok je još topli. Super je i kao doručak, a obožavat će ga svi – posebno djeca, piše Tuzlanski.ba.

Advertisements

Sastojci:

  1. stari hljeb ili tost, cijeli,
  2. 250 ml mlijeka,
  3. 50 g šećera,
  4. 2 jaja, vanilin šećer,
  5. cimet,
  6. limunova korica,
  7. grožđice,
  8. komadići bijele ili crne čokolade po želji.

Priprema:

Upalite pećnicu na 170 °C. Hljeb natrgajte na manje komadiće i stavite ga u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali maslacem – super je ako koristite onaj s aromom vanilije. U jednoj posudi umutite jaja, šećer, cimet, vanilin šećer, limunovu koricu. Dodajte mlijeko i opet promiješajte. Na kraju dodajte grožđice.

Prelijte smjesu preko hljeba i dodajte komadiće čokolade na vrh. Pecite 20-35 minuta, ovisno o jačini pećnice, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako ga jedete toplog, uzmite malo sladoleda od vanilije sa strane.