Puding od hljeba tradicionalno je englesko jelo koje je odlično pripremiti kada se želite malo zasladiti, a nemate puno namirnica kod kuće, ili kada imate previše starog hljeba koji je šteta bacati.
Za pripremu vam treba svega pet minuta, ako ne računamo tok pečenja, ali i s njim je vrlo brzo gotov, a može se jesti dok je još topli. Super je i kao doručak, a obožavat će ga svi – posebno djeca, piše Tuzlanski.ba.
Sastojci:
- stari hljeb ili tost, cijeli,
- 250 ml mlijeka,
- 50 g šećera,
- 2 jaja, vanilin šećer,
- cimet,
- limunova korica,
- grožđice,
- komadići bijele ili crne čokolade po želji.
Priprema:
Upalite pećnicu na 170 °C. Hljeb natrgajte na manje komadiće i stavite ga u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali maslacem – super je ako koristite onaj s aromom vanilije. U jednoj posudi umutite jaja, šećer, cimet, vanilin šećer, limunovu koricu. Dodajte mlijeko i opet promiješajte. Na kraju dodajte grožđice.
Prelijte smjesu preko hljeba i dodajte komadiće čokolade na vrh. Pecite 20-35 minuta, ovisno o jačini pećnice, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako ga jedete toplog, uzmite malo sladoleda od vanilije sa strane.