Studentski recepti: Iskoristite stari hljeb za brz i jednostavan desert

Puding od hljeba tradicionalno je englesko jelo koje je odlično pripremiti kada se želite malo zasladiti, a nemate puno namirnica kod kuće, ili kada imate previše starog hljeba koji je šteta bacati.
Puding od hljeba tradicionalno je englesko jelo koje je odlično pripremiti kada se želite malo zasladiti, a nemate puno namirnica kod kuće, ili kada imate previše starog hljeba koji je šteta bacati.
Za pripremu vam treba svega pet minuta, ako ne računamo tok pečenja, ali i s njim je vrlo brzo gotov, a može se jesti dok je još topli. Super je i kao doručak, a obožavat će ga svi – posebno djeca, piše Tuzlanski.ba.
Sastojci:
- stari hljeb ili tost, cijeli,
- 250 ml mlijeka,
- 50 g šećera,
- 2 jaja, vanilin šećer,
- cimet,
- limunova korica,
- grožđice,
- komadići bijele ili crne čokolade po želji.
Priprema:
Upalite pećnicu na 170 °C. Hljeb natrgajte na manje komadiće i stavite ga u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali maslacem – super je ako koristite onaj s aromom vanilije. U jednoj posudi umutite jaja, šećer, cimet, vanilin šećer, limunovu koricu. Dodajte mlijeko i opet promiješajte. Na kraju dodajte grožđice.
Prelijte smjesu preko hljeba i dodajte komadiće čokolade na vrh. Pecite 20-35 minuta, ovisno o jačini pećnice, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako ga jedete toplog, uzmite malo sladoleda od vanilije sa strane.
STUDOMAT.BA