Kada ne znate što ćete za desert, tu je uvijek cheesecake. Ovaj desert u čaši, za koji vam je potrebno svega pola sata, je vrlo jednostavan, a opet jako ukusan.
Sastojci:
- 50 g plazme/integralnog/petit keksa
- 25 g maslaca
- 100 g Grčkog jogurta
- 50 g svježeg krem sira
- 75 g slatkog vrhnja
- 1 kašika šećera u prahu i 1 kašika kristalnog šećera
- 250 g voća
Priprema:
Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše, te ih odložite u hladnjak.
Slatko vrhnje izmiješajte sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Kao posljednji korak nasjeckajte voće po svojoj želji, iako je preporučljivo šumsko voće, kao što su maline, kupine, borovnice i jagode ili pak višnje, jer one najbolje idu uz sir. Svoje isjeckano voće stavite na kremu. Cheesecake, čija je priprema gotova ostavite u frižider da se hladi do posluživanja.
Uživajte u svom desertu!
Imaš li i ti svoje male kulinarske tajne i recepte za podijeliti sa kolegicama i kolegama? Prati studentske recepte na Facebooku i Instagramu i šalji nam svoje ukusne i kreativne recepte!
STUDOMAT.BA