Pet zanimljivih činjenica o Williamu Shakespeareu

Koliko informacija znamo o čuvenom i najcjenjenijem piscu predstava u historiji čovječanstva? Jesu li samo dramska ostvarenja ono što ostavlja u čudu kada pomenemo Williama Shakespearea?


1. Shakespeare je često pisao o suicidu

Advertisements

Čini se da je Shakespeare posebno preferirao svoje likove provoditi kroz teške životne izazove, a naposljetku ih ubijati na sebi svojstven način – samoubojstvom. Ovaj vid smrti odvija se nevjerovatnih 13 puta na popisu njegovih slavnih predstava.

2. Dvije Shakespeareove predstave prevedene su na jezik Klingon

Jezik Klingon je poseban jezik izumljen iznimno za upotrebu u fiktivnoj seriji Zvjezdane staze. Naime, ova dva giganta, svaka u svom polju umjetnosti, spojena su na inovativan način, tako da “Hamleta” i “Puno divljenja ničemu” možete čitati i ako znate samo Klingon jezik.

3. Pojedini prirodni sateliti su dobili imena po njegovim likovima

Advertisements

Sateliti koji kruže oko planete Uran uglavnom su svoja imena dobili po likovima iz Shakespeareovih predstava, kao što su Oberon, Arijel ili Julija.

4. William Shakespeare nije objavio niti jednu od svojih predstava lično

Srećom po svjetsku književnost i sve ljubitelje kvalitetne umjetnosti to su za njega učinili njegovi prijatelji John Hemminges i Henry Condell.

5. Shakespeare je počeo pisati sonete zbog kuge

Za vrijeme kuge pozorišta su se počela zatvarati, a to je slavnom književniku dalo ideju da bi se trebao okušati i u drugim oblicima pisanja, pa se naposljetku odlučio da to bude sonet.