Priprema i pečenje ove slasne štrudle s grizom traju manje od sat vremena. Pospite je šećerom u prahu i poslužite toplu, uz kuglicu kremastog sladoleda od vanilije.
Možete napraviti i nekoliko različitih verzija sa sezonskim voćem, a po želji dodati i malo cimeta u prahu.
Sastojci:
- 2 jogurta
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl ulja
- 300 g griza
- 200 g šećera
- 1 pakovanje kora za štrudlu
- 1 kg trešanja
- korica limuna
Priprema:
Pomiješajte dva jogurta s uljem, šećerom, grizom, vanilin šećerom i praškom za pecivo. Premažite koru smjesom, položite preko nje drugu i ponovno premažite, a zatim i treću.
Nakon što ste premazali i treću koru, rasporedite voće, naribajte koricu limuna i zarolajte. Premažitete smjesom i vanjski dio savijače.
Smjesa je dovoljna za dvije savijače. Pecite ih otprilike 40 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni, prenosi Tuzlanski.ba.