Trikovi za brisanje prašine u domu

Niko ne uživa u pogledu na sloj prašine na svom namještaju ili kako se valja po drvenim podovima, a postoji valjan razlog za stavljanje prašine pod kontrolu koji nadilazi čistoću doma.


man cleaning dust from window blind by vacuum cleaner
Foto: Envato

Prema studiji provedenoj na američkom Sveučilištu George Washington, prašina nije samo kombinacija grinja, stanica kože, peludi ili peruti kućnih ljubimaca — istraživači su pronašli 45 otrovnih hemikalija u prašini povezanih s probavnim, imunološkim i respiratornim zdravstvenim problemima.

Kako biste učinkovito smanjili količinu prašine i poboljšali kvalitetu zraka u domu, postoji nekoliko trikova koje se isplati isprobati.

Ako često čistite prašinu odgovarajućim alatima koji je hvataju umjesto da je bacate u zrak, maska vam u tom slučaju nije potrebna. Ali ako patite od alergija, ona može zaštititi vaš dišni sustav od iritacije. Maska N95 učinkovita je, osim protiv klica, u blokiranju prašine, a rukavice, duge majice i hlače također će je pomoći zadržati dalje od kože tokom čišćenja.

Tepisi predstavljaju tajno oružje u borbi protiv prašine i prljavštine, zbog čega ćete ih redovito pronaći u lobijima hotela i poslovnih zgrada. Stavite tepih s abrazivnom ili teksturiranom površinom na ulaz u dom kako biste lakše uhvatili prašinu i svakako ga istresite barem jednom tjedno, prenosi N1.

Uklanjanje prašine od vrha prema dolje

Slijedite ovu rutinu svaki put kada čistite dom – čišćenje od vrha prema dolje osigurava vam nekoliko prilika da uhvatite prašinu koja se ponovno nataložila na pultovima i podovima koje tek trebate očistiti.

Za zidove i stropove upotrijebite krpu od mikrovlakana na podesivoj ručki i obrišite kutove stropa (uzimajući u obzir paučinu) i vrhove ormara, polica za knjige i vrata prije brisanja prašine s donjih elemenata i, na kraju, podova.

Uvijek obrišite prašinu s uzglavlja kreveta i umjetničkih djela preko svog kreveta prije nego stavite svježe plahte i usisavačem se koristite zadnjim kako biste uhvatili svu otpalu prašinu (odlučite se za usisivač sa zatvorenim spremnikom i filterom HEPA kako biste uhvatili prašinu koja se vraća u zrak).

Foto: Envato
Foto: Envato

Za razliku od usisavanja, koje će je usisati, metle istovremeno guraju prašinu u pukotine i bacaju je u zrak, no važno je koristiti odgovarajuće nastavke za usisavač.

Krpe od mikrovlakana izrađene su od vrlo finih poliesterskih niti koje mogu držati višestruku težinu od vlastite u prašini, prljavštini i tekućinama. Prije čišćenja lagano pošpricajte krpu vodom ili sredstvom za uklanjanje prašine jer će je blago vlažna mikrovlakna bolje uhvatiti.

Operite i osušite krpu od mikrovlakna odvojeno kako biste spriječili da se pričvrste dlačice s drugih predmeta za pranje jer mogu začepiti mikrovlakna i spriječiti ih da uspješno upijaju tekućine.

Uklanjanje prašine s elektroničkih uređaja

Prašina može ući u prostor između tipki vašeg računala i spriječiti njegovo funkcioniranje. Otpuhnite prašinu pomoću nastavka za usisavanje ili upotrijebite ljepljivi rub post-it papirića da pokupite prašinu između tipki prije nego što ih očistite krpom namijenjenom za elektroniku.

Foto: Envato
Foto: Envato

Također je važno usisati prašinu s ventilacijskih otvora ili računala (ili riskirati da se pregrije) i sve prašnjave kabele.

Očistite ventilacijske sisteme i otvore

Sistemi prisilnog grijanja zraka i klimatizacije imaju filtre koji hvataju ostatke prašine, ali često rešetke za ventilaciju koje štite te sustave mogu sakriti prašinu i ispuhati je u zrak.

Upotrijebite nastavak četke za prašinu na usisivaču ili koristite krpu za prašinu od mikrovlakana s produljivom drškom da očistite prašinu između letvica i provjerite jeste li zamijenili filtre kada se zaprljaju.

Izbjegavajte otvore za mokro čišćenje, barem dok ne usisate velike nakupine prašine, jer će vlaga učiniti prašinu ljepljivom i bit će je teško ukloniti s lamela. Suha krpa od mikrovlakana ili četkica za zube također pomaže u čišćenju ventilacijskih otvora.

Češće brišite prašinu s roletni

Foto: Envato
Foto: Envato

Brisanje roletni neugodan je posao, ali puštanje da se na njima nakupi sloj prašine još je gore. Za čišćenje će vam trebati krpa od mikrovlakana, višenamjensko sredstvo za čišćenje i usisavač s nastavkom za prašinu.

Kada su zatvorene, upotrijebite nastavak za prašinu na usisavaču kako biste usisali što je moguće više suhe prašine, a zatim ponovite postupak na suprotnoj strani roleta.

Zatim navlažite krpu od mikrovlakana univerzalnim sredstvom za čišćenje, zatvorite letvice i obrišite ih od vrha do dna, uklanjajući preostalu prašinu. Okrenite rolete i ponovite postupak.

Na kraju otvorite rolete i očistite sve preostale male linije u sredini letvica, a koje su možda bile zaštićene preklapanjem. Ova metoda izvrsna je za metalne, plastične i drvene rolete dok bi one od tkanine trebalo usisati nastavkom za prašinu.

Zaustavite grinje

cleaning service concept colorful cleaning set for different surfaces
Foto: Envato

Grinje su mikroskopski štetnici koji se hrane mrtvim ljuskicama kože i peruti te mogu pogoršati astmu ili alergijske reakcije. Obično ne ostaju u zraku – umjesto toga, vole se smjestiti na krevete, tkaninu namještaja, tepisone, pa čak i zavjese. Grinje ne piju vodu, upijaju je iz zraka, pa ne mogu preživjeti u prostorijama s niskom razinom vlage u zraku.

Koristite odvlaživač zraka ili klima-uređaj kako biste održali razinu vlažnosti na ili ispod 50 posto i uvijek zaštitite svoj madrac i jastuk navlakom da biste spriječili dolazak grinja i stjenica na njih.

Očistite cijeli televizor

Foto: Envato
Foto: Envato

Televizori su elektronički napunjeni, što ih čini privlačnim mjestom za taloženje prašine. Započnite čišćenjem stražnje strane TV-a krpom od mikrovlakana poprskanom sredstvom za prašinu, a zatim očistite ekran suhom krpom od mikrovlakana.

Ne zaboravite obuhvatiti stražnju stranu TV-a, zidni nosač i kablove jer se prašina može uvući u otvore na TV-u i drugu elektroniku, kao što su konzole za igranje.

Očistite sjenila rasvjetnih tijela

Sjenila od tkanine magneti su za prašinu i dlake kućnih ljubimaca. Najlakši način za čišćenje tekstilnih sjenila predstavlja suha krpa mikrovlakana ili nastavak za prašinu na usisivaču. Možete koristiti i valjak za dlačice, pomičući ga odozgo prema dolje, a zatim obrišite unutrašnjost sjenila suhom krpom od mikrovlakana.

Za staklena sjenila koristite krpu od mikrovlakana namočenu sredstvom za čišćenje stakla i obrišite. Ako imate metalno sjenilo, upotrijebite krpu od mikrovlakana lagano poprskanu sredstvom za uklanjanje prašine.