Studentske finansije: Devet odličnih ideja za štednju novca

Uštediti novac nikad nije lako, ali uvijek postoji i način ako imate jaku volju da smanjite troškove.


smiling teenager taking dollar banknotes from saving glass jar for money

U današnjoj ekonomiji, svi traže načine kako najefikasnije uštediti novac. Ušteda novca je mnogima top prioritet, a mnogo je teško uvidjeti na šta se troši najviše novca i kako bi se to trebalo smanjiti i kupovati samo potrebne stvari.

Nekoliko načina koji pomažu da se sačuva novac su:

  • Kuponi
  • Štednja električne energije
  • Kupovina u „Second Hand“ buticima
  • Kupovina na sniženjima
  • Kupovina odjeće koja nije markirana
  • Grupna kupovina
  • Smanjenje grijanja
  • Kupovina bijele tehnike i drugih aparata koji nisu brendirani
  • Kupovina preko interneta

Kuponi

Kuponi su odličan način da se kupe stvari koje su potrebne po sniženoj cijeni. Danas se na internetu mogu pronaći sajtovi koji su specijalizovani za kupone, pa se jako dobra sniženja mogu ostvariti upotrebom jednog od njih, navodi yep.ba.

coupon 1616348648

Štednja električne energije

Štednja električne energije je dobra za uštedu novca kao i za okolinu. Stvari koje mogu smanjiti mjesečni račun za električnu energiju su isključenje nepotrebnih aparata iz struje, kako bi se to olakšalo savjetuje se ugradnja prekidača koji će jednim pritiskom pogasiti sve te aparate koji i kada ne rade, troše struju.

electricity 1616348778

Kupovina u Second Hand buticima

Kupovina u Second Hand buticima je takođe dobar način da se uštedi novac. U zavisnosti šta se kupuje, ovdje se mogu pronaći svakakve stvari, a neke su čak i poznatih robnih marki po jako niskim cijenama.

thrifting 1616348690

Takođe kupovina tehnike koja nije od nekog poznatog proizvođača može napraviti uštedu, a sve to ionako radi na isti način.

Ušteda novca je tajna uspješnih i bogatih ljudi!

Odlaskom na internet, mogu se saznati kad su sniženja kao i besplatne pretplate na određene prodavnice koje šalju svojim korisnicima elektronsku poštu svaki put kad je sniženje i da li su na raspolaganju neki kuponi.

Ono što se svima preporučuje kod uštede novca je vođenje računice koliko se na šta troši i koje su stvari stvarno potrebne, a koje ne. Ovo je zabavan način vođenja brige oko svog novca, a pogotovo gledajući kako on polako, ali sigurno raste.