Studentica objasnila kako je uspjela preživjeti pet dana s manje od 13 KM

Uspjela je preživjeti sa otprilike oko 2,30 KM dnevno tokom pet dana.


Snalažljiva 23-godišnja studentica odlučila je u sedam dana potrošiti što manje novca u toku jedne sedmice i to je bio njen lični izazov. Uspjela je preživjeti sa otprilike oko 2,30 KM dnevno tokom pet dana.

Advertisements

Poppy Barr nije hronično dekintirana niti je sav mjesečni budžet “spiskala” na cipele i skripte. Odlučila je provjeriti može li tokom pet dana na hranu potrošiti samo funtu dnevno (oko 2,31 KM), a istovremeno ne jesti samo grickalice.

Advertisements

Ništa bez zobenih pahuljica

 – Premisa ovog izazova bile je relativno jednostavna, kazala je.

 – Htjela sam uštedjeti što više novca i istovremeno baciti što je manje hrane moguće, objašnjava Poppy za Vogo.co.uk.

Iako je odlučila biti što ekonomičnija u raspolaganju novcem, nije željela da se kvaliteta njene prehrane pogorša.

 – I dalje sam željela kuhati ukusne obroke koji imaju nutritivnu vrijednost. Zbog toga sam kupovala kocke jušnog temeljca i sojino mlijeko, obogaćeno vitaminima, govori.

Njena je petodnevna košarica sadržavala zobene pahuljice, tjesteninu (špagete), voće i konzerve, a zamijenila je i kravlje mlijeko sojinim i sve to unutar budžeta manjeg od 13 KM.

Uglavnom je bila zadovoljna onime što je odabrala. Kupovala je robne marke koje su znatno jeftinije od poznatijih i “razvikanih” brendova što je značajno pojeftinilo čitavu košaricu.

 – Jedne večeri čak sam isprobala i domaću pizzu pripremljenu od samljevenih zobenih pahuljica i vode, od kojih sam zamijesila tijesto, umaka za tjesteninu i smrznutog povrća. Iskreno, nije bila tako loša kao što zvuči!, kaže.

Ako bi tokom dana poželjela nešto grickati, napravila bi domaće keksiće od gnječene banane, maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica.

 – Ukratko, sedmica je bila izazovna, ali ne na načine koje sam očekivala, govori.

Najveći problem predstavljala joj je monotonija obroka. Za svaki doručak pripremila bi zobene pahuljice s maslacom od kikirikija, a i nakon drugog tanjira supe za ručak već joj je dosadila.

Dodaje da je tajna u tome da se opskrbite povoljnim namirnicama i osmislite plan obroka. Bitno je tokom kupovine potražiti artikle na popustu.

 – Bazirala sam se na povoljnim namirnicama poput tjestenine i cijeli sam tjedan detaljno isplanirala svaki obrok. Nema šanse da bih imala dovoljno za svih pet dana da nisam toliko razmišljala o obrocima prije samog kuhanja, tvrdi.

Poruka iza izazova

Ideja za njen podvig nije se razvila iz hira niti realne potrebe, već solidariziranja s onima koji žive ispod linije siromaštva. Naime, njen štedljivi plan prehrane dio je izazove “Živjeti ispod linije” (Living Below the Line) koji je 2010. započeo u Australiji. S vremenom se razvio u godišnju kampanju protiv siromaštva koja se organizira i provodi širom svijeta s ciljem prikupljanja sredstava za i podizanja svijesti javnosti o projektima kojima se smanjuje siromaštvo širom svijeta.

 – Iako sam iskusila samo djelić onoga s čime se bore oni koji žive u siromaštvu, izazov mi je definitivno otvorio oči da uvidim svoju privilegiranost, kaže Barr i dodaje sljedeće:

 – Uspjela sam ustrajati u ovome tokom pet dana, ali s krovom nad glavom, tekućom vodom, strujom, uz priliku da se vratim uobičajenim obrocima nakon izazova, dok drugi nažalost nemaju tu mogućnost.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!