Studentica objasnila kako je uspjela preživjeti pet dana s manje od 13 KM

Uspjela je preživjeti sa otprilike oko 2,30 KM dnevno tokom pet dana.


sad young girl holding last cash money feeling anxiety about debt or bankruptcy sitting at home

Snalažljiva 23-godišnja studentica odlučila je u sedam dana potrošiti što manje novca u toku jedne sedmice i to je bio njen lični izazov. Uspjela je preživjeti sa otprilike oko 2,30 KM dnevno tokom pet dana.

Advertisements

Poppy Barr nije hronično dekintirana niti je sav mjesečni budžet “spiskala” na cipele i skripte. Odlučila je provjeriti može li tokom pet dana na hranu potrošiti samo funtu dnevno (oko 2,31 KM), a istovremeno ne jesti samo grickalice.

Ništa bez zobenih pahuljica

 – Premisa ovog izazova bile je relativno jednostavna, kazala je.

 – Htjela sam uštedjeti što više novca i istovremeno baciti što je manje hrane moguće, objašnjava Poppy za Vogo.co.uk.

Iako je odlučila biti što ekonomičnija u raspolaganju novcem, nije željela da se kvaliteta njene prehrane pogorša.

 – I dalje sam željela kuhati ukusne obroke koji imaju nutritivnu vrijednost. Zbog toga sam kupovala kocke jušnog temeljca i sojino mlijeko, obogaćeno vitaminima, govori.

Njena je petodnevna košarica sadržavala zobene pahuljice, tjesteninu (špagete), voće i konzerve, a zamijenila je i kravlje mlijeko sojinim i sve to unutar budžeta manjeg od 13 KM.

kosarica

Uglavnom je bila zadovoljna onime što je odabrala. Kupovala je robne marke koje su znatno jeftinije od poznatijih i “razvikanih” brendova što je značajno pojeftinilo čitavu košaricu.

Advertisements

 – Jedne večeri čak sam isprobala i domaću pizzu pripremljenu od samljevenih zobenih pahuljica i vode, od kojih sam zamijesila tijesto, umaka za tjesteninu i smrznutog povrća. Iskreno, nije bila tako loša kao što zvuči!, kaže.

Ako bi tokom dana poželjela nešto grickati, napravila bi domaće keksiće od gnječene banane, maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica.

 – Ukratko, sedmica je bila izazovna, ali ne na načine koje sam očekivala, govori.

Najveći problem predstavljala joj je monotonija obroka. Za svaki doručak pripremila bi zobene pahuljice s maslacom od kikirikija, a i nakon drugog tanjira supe za ručak već joj je dosadila.

Dodaje da je tajna u tome da se opskrbite povoljnim namirnicama i osmislite plan obroka. Bitno je tokom kupovine potražiti artikle na popustu.

 – Bazirala sam se na povoljnim namirnicama poput tjestenine i cijeli sam tjedan detaljno isplanirala svaki obrok. Nema šanse da bih imala dovoljno za svih pet dana da nisam toliko razmišljala o obrocima prije samog kuhanja, tvrdi.

Poruka iza izazova

Ideja za njen podvig nije se razvila iz hira niti realne potrebe, već solidariziranja s onima koji žive ispod linije siromaštva. Naime, njen štedljivi plan prehrane dio je izazove “Živjeti ispod linije” (Living Below the Line) koji je 2010. započeo u Australiji. S vremenom se razvio u godišnju kampanju protiv siromaštva koja se organizira i provodi širom svijeta s ciljem prikupljanja sredstava za i podizanja svijesti javnosti o projektima kojima se smanjuje siromaštvo širom svijeta.

 – Iako sam iskusila samo djelić onoga s čime se bore oni koji žive u siromaštvu, izazov mi je definitivno otvorio oči da uvidim svoju privilegiranost, kaže Barr i dodaje sljedeće:

 – Uspjela sam ustrajati u ovome tokom pet dana, ali s krovom nad glavom, tekućom vodom, strujom, uz priliku da se vratim uobičajenim obrocima nakon izazova, dok drugi nažalost nemaju tu mogućnost.