Studenti otkrivaju kada je najbolje krenuti s učenjem

Koje je najbolje vrijeme za učenje?


college studies

Nismo svi jednaki, stoga nam ne odgovaraju iste stvari. Razlikuje nam se ukus, ali i način i vrijeme učenja. Dok neko najbolje pamti u jutarnjim satima, drugima više odgovara večer. Stoga smo odlučili doznati kakve su navike naših studenata, to jest koje im doba dana, ali i godišnje doba, najbolje pogoduje za spremanje kolokvija ili ispita.

Advertisements

Ispitni rokovi su većini studeanata ‘na grbači’ su u februaru, julu i septembru, dok termini kolokvija i parcijalnih ispita ovise od profesora do profesora. Studentska populacija podijeljena je u nekoliko skupina, a najčešće razaznajemo kampanjce i one koji redovno prelaze zadanu literaturu. No iako imaju drugačije navike učenja, možebitno im se poklapaju vremenski uvijeti kao i doba dana kada najbolje pamte te najviše nauče.

Nekoliko studenata je otkrilo koje su njihove preferencije po pitanju odabira vremena učenja i zašto misle da baš tada ostvaruju najbolji učinak, piše Srednja.hr.

Jutarnji tipovi bolje pamte u kasnijim satima

– Iako nekada učim po cijele dane, najbolje pamtim i najviše koncentracije imam navečer. No za razliku od mnogih, bolje mi odgovara lijepo vrijeme jer kad pada kiša nekako sam depresivna i tada mi je teže čitati i učiti ispitnu literaturu, rekla je Martina, studentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Slično mišljenje dijeli i Ana sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta koja vrlo rijetko uzme knjigu u ruke u jutarnjim satima jer, kako kaže, nije jutarnji tip i jednostavno nije sposobna skoncentrisati se. Također dodaje da ipak više voli učiti kada je sunčano i toplo te da vrlo često zna sjesti u park ili na balkon te se tako opušta i samim tim bolje usvaja gradivo.

Sunce i cvrkut ptica predstavljaju problem za učenje

Za razliku od studenata koji su sposobni uzeti knjgu u ruke tek u popodnevnim satima kada su dovoljno budni i motivisani, na suprotnoj strani se nalaze oni s motom ‘ako ne krenem odmah na početku dana, onda uopće i neću započinjati posao’.

Advertisements

– Znam da zvuči jako čudno, ali nikada ne volim započinjati bilo kakav posao, pa tako ni učenje, s pola dana. Kad znam da me čeka višesatno prelistavanja i iščitavanje literature, onda za to rezerviram cijeli dan i jedino tako mogu funkcionirati bez pritiska. Kroz jutro dok sam svježiji lakše pamtim, ali se do navečer uhodam pa ni tada nemam problema, rekao je Ivan s Učiteljskog fakulteta.

Dodao je kako mrzi učiti sat vremena nakon čega mora na posao ili na fakultet, jer je to za njega bačenih sat vremena. Ili uči po cijeli dan, ili uopće ne uči. Također tvrdi da se bolje skoncentrira kad je tmurno i kišovito vrijeme, nego kad ga cvrkut ptica i sunce mami iz stana.

S takvim načinom razmišljanja dijelom se slaže Helena koja studira politologiju.

– Mislim da moje učenje najbolje rezultira ujutro, no nemam problema ni s popodnevnim ili večernjim učenjem. A kad je u pitanju godišnje doba, mrzim biti za knjigom u proljeće kada cijela priroda oživljava. Ljeto je također problematično jer me vrućina ubija i ne mogu misliti na to što čitam, jer samo razmišljam kako ću se rashladiti, stoga mi je najlakše bdjeti nad literaturom za vrijeme hladnijih dana.

Kako donosi Oxford learning, znanstvenici su pronašli način kako odrediti kada je najbolje učiti. Došli su do jako zanimljivog zaključka, a to je da se najbolje vrijeme za učenje razlikuje od studenta do studenta. Znači, neki studenti mnogo lakše i brže pamte u jutarnjim satima, dok je drugima puno lakše učiti navečer. Tvoj prijatelj možda lakše uči ujutro, ali ti bi umjesto njega mogao/la bolje pamtiti gradivo koje kreneš učiti u kasnim satima.

Stvar je jedino u navikama i mogućnosti koncentracije u određenom periodu.

S obzirom na to, prije učenja i ti bi obavezno trebao/la provjeriti u kojem je dobu dana tvoja produktivnost na najvišoj razini, a kad je pametnije da se odmakneš od knjige. Jedino tako možeš shvatiti koje ti vrijeme učenja najbolje odgovara. Uostalom, nema ti smisla učiti onda kad ti to ne odgovara – nećeš ništa zapamtiti, samo ćeš do kraja izgubiti motivaciju.