Mlada Kladanjka kreirala uspješan brend: Prirodna kozmetika od sastojaka sa planine Konjuh

Mlada Kladanjka nakon fakulteta započela je vlastiti biznis, a narudžbe stižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.


melisa

Mlada Kladanjka, supruga i majka, Melisa Softić, nakon završenog fakulteta, odlučila je pokrenuti liniju proizovda prirodne kozmetike.

Advertisements

Rođena je u Tuzli, 1994. godine. Završila je Behram-begovu medresu, te poslije Filozofski fakultet, smjer filozofija i sociologija. Majka djevojčice i vlasnica biznisa ‘Rosa-dodir prirode’, koji se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike. Članica je odbora Omladinske Banke Kladanj, članica skupštine osnivača Udruženja mladih „Vizija“ Kladanj i član Lokalne grupe za razvoj Tuholja, koja je dio Mreže Aktivnih zajednica.

Melisa ističe kako od 2016. godine razvija svoj posao:

 – Primijetila sam rastuću potrebu za prirodnim proizvodima na našem tržištu, kao i manjak kvalitetnih prirodnih proizvoda za njegu kože. Kombinacijom prirodnih blagodati koje daje planina Konjuh, kreativnosti i društvenim angažmanom, nastala je ‘Rosa – Dodir prirode’. Naš cilj je ponuditi kvalitetnu prirodnu kozmetiku koja nastaje koristeći se odabranim prirodnim sastojcima, ali i uključiti lokalne proizvođače. Korištenjem domaćih sastojaka kao što su kozje mlijeko, med i kantarion, pružamo našim klijentima najbolju prirodnu kozmetiku.

Od samog početka, govori Melisa, na ideju o pokretanju linije prirodne kozmetike, okolina je reagovala pozitivno, prvenstveno zbog prirodnog potencijala koji ima Kladanj a koji nažalost ostaje neiskorišten.

melisa softic proizvodi 1 768x768 1

 – Prvi proizvod koji smo proizveli je bio sapun od kozjeg mlijeka, koji je i danas jedan od naših najviše traženih proizvoda. Možemo se pohvaliti raznovrsnom paletom proizvoda u kojoj se nalaze sapun s kozjim mlijekom, sapun s kozjim mlijekom i medom, mehlem od kantarionovog ulja i pčelinjeg voska, nevenova mast, mehlem od ulja kamilice, balzam za usne sa kokosovim uljem i medom, buketi sa prirodnim sapunima, ručno rađene poklon sehare u kojim se nalazi prirodna kozmetika, pilinzi za tijelo. Rosa – dodir prirode pažljivim biranjem sastojaka za svoje proizvode brine o našem zdravlju i ljepoti, ponosno ističe Melisa.

Advertisements

Prirodni izdanci glavni su faktor Melisinih proizvoda. Biljke od kojih pravi razne vrste ulja ubrane su na planini Konjuh, te što je najvažnije, bez štetnih sastojaka i u zaštićenoj sredini.

 – Naši proizvodi su bazirani na prirodnim sastojcima kao što je domaće kozje mlijeko, kantarionovo ulje, med, ulje nevena i ulje kamilice. Tradicionalnom proizvodnjom kantarionovog, nevenovog i ulja kamilice te njegovim spajanjem sa domaćim pčelinjim voskom nastaju naši mehlemi i balzami. Naši proizvodi su namijenjeni za osobe koje imaju problema sa kožom, ali i za samu njegu kože. Naša receptura i kvalitetni sastojci su glavna odlika naših proizvoda. Ideja je samo početak, za uspjeh je potreban trud, rad i uspornost. Svaki dan je nova prilika za uspjeh a svaka prepreka prilika za učenje, govori ova Kladanjka za portal hanuma.ba.

kreme

Dva najtraženija proizvoda su, navodi Melisa, melem od kantarionovog ulja i sapun od kozjeg mlijeka. U budućnosti planiraju proširiti svoju ponudu, te uključiti nove proizvode.

Na kraju, Melisa je uputila poruku mladima i svim onim ljudima koji bi željeli pokrenuti vlasiti posao.

 – Za one koji žele pokrenuti vlastiti biznis, poručila bi da uz rad i trud smatram da svaka poslovna ideja može biti uspješna. Svaki dan je nova prilika za uspjeh a svaka prepreka prilika za učenje, zaključila je Melisa.