Studenti iz Sarajeva predstavit će BiH na izložbi u Dubaiju

Biznis-delegacija Bosne i Hercegovine će se u narednih pet dana predstaviti na Međunarodnoj izložbi “EXPO 2020 Dubai”.


studenti unsa dubai
Foto: Fena

Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić ispratio je nedavno sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo biznis-delegaciju Bosne i Hercegovine koja će se u narednih pet dana predstaviti na Međunarodnoj izložbi “EXPO 2020 Dubai”.

Ovu biznis grupu čine predstavnici IT industrije iz Bosne i Hercegovine, poslovni subjekti čiji su projekti prošli poziv Ministarstva privrede KS, te Hamza Čengić, Ena Musić i Amela Jahić, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) čija je ideja izgleda bh. paviljona na EXPO-u osvojila drugo mjesto na Milenijskom takmičenju iz kreativne industrije u Osijeku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Naši kreativni studenti osvojili su drugo mjesto u Osijeku na temu izgleda bh. paviljona, a kao nagradu za njihov uspjeh, mi ih šaljemo na EXPO da uživo vide kako izgleda najveća izložba ideja i inovacija. Vjerujemo da će boravak na EXPO-u potaknuti nove vidove njihove kreativnosti, kazao je ministar Delić predstavljajući studente predstavnicima biznis delegacije.

Studenti su u znak zahvalnosti ministru poklonili Kur’an preveden i napisan na bosančici koja je bila osnovni motiv rada s kojim su osvojili drugo mjesto na takmičenju.

Sara Liretaj iz kompanije “Ministry Programing” i Semir Dedić iz Ant Colony kompanije očekuju od EXPO-a povezivanje s našim lokalnim kompanijama tokom zajedničkog boravka u Dubaiju, upoznavanje s eko-sistemom Dubaija, ali i međunarodnih kompanija s kojima su dogovorili susrete putem aplikacije za b2b susrete.

Kako ističu, iskoristili su sve dostupne kanale komunikacije, te osigurali niz susreta s međunardnim IT kompanijama.

– Povezali smo se s kompanijama putem aplikacije, privatnim vezama, ali i naš EXPO tim dogovorio nam je nekoliko susreta. Popunili smo sve vrijeme i očekujemo mnogo novih kontakata i povezivanja, kako s lokalnim, tako i sa međunarodnim kompanijama iz naše branše, navela je Sara Liretaj.

Tokom boravka u Dubaiju naša biznis delegacija, osim individualnih ranije dogovorenih b2b susreta, imat će priliku predstaviti se na paviljonima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Poljske na kojima će biti orgaizovani susreti predstavnika poslovnih zajednica IT industrije Evrope i svijeta, s ciljem razmjene kontakata i umrežavanja.

Osim toga, za našu biznis delegaciju planirana je i posjeta Istraživačko–inovacijskom parku Šardže (RTI Park Sarjah), gdje će imati priliku upoznati se s najnovijim terendovima u oblasti inovacija i IT tehnologija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS, prenosi Bosna Global.