Studenti iz Mostara poslali snažnu poruku: Održana promocija filma “Maglaj-rat i mir”


g
Foto: Dnevni.ba

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jučer je prikazan dokumentarni film “Maglaj – rat i mir“ pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a Bosne i Hercegovine.

Tim povodom Sveučilište su posjetili veleposlanica i šefica misije Cathrin Kauer, rektor Univerziteta Džemal Bijedić Elvir Zlomušica, te veterani Rizo Salkić i Marko Zelić, koji su i protagonisti samog filma.

Promociji su se odazvali studenti Sveučilišta Mostar i Univerziteta Džemal Bijedić, koji su nakon projekcije imali prigodu i razgovarali sa sudionicima filma.

Radnja filma smještena je u Maglaj, gdje su između ostaloga ratovali trojica sudionika Marko Zelić, Rizo Salkić i Boro Jevtić, koji su se našli na tri različite strane.

Rat je ludost!

Film donosi antiratne poruke i upozorava na nesagledive posljedice koje donose ratovi. Film je na neki način i prikaz ratnih dešavanja u malome gradu, kroz ispovijesti veterana koji iznose viđenje o proteklim događajima s naglaskom na ono što ih spaja, a ne razdvaja.

To je ustvari priča čija poruka je kako može normalno živjeti i nakon rata, da je rat bio najveća glupost i nešto u čemu nema i nije moglo biti pobjednika. Neko je izgubio najmilije, ostao bez doma, pomjerao se, vraćao i na kraju ponovno došao živjeti zajedno s onim protiv koga je ratovao.

Na ideju o filmu veterani su došli u namjeri da djeca u Bosni i Hercegovini ubuduće vide i znaju da je rat gubljenje vremena i da treba po svaku cijenu izbjeći sukobe. Imali su želju da pokušaju nešto promijeniti ili pomaknuti s mrtve tačke.

– Željeli smo makar dijalog, kako bi ljudi shvatili da postoji i druga strana – koja ne razmišlja onako kako se sve plasira u javnome prostoru. Film nema ništa političko, niti je usmjeren protiv bilo koga ili čega. Jednostavno je poruka zdravog razuma, kazao je Rizo Salkić.

Marko Zelić se prisjetio strahota rata u Maglaju, opisavši kako je kao bojovnik HVO-a ratovao i protiv Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Takve su bile okolnosti. U filmu smo otvoreno govorili kako je došlo do sukoba, svako sa svoje tačke. Kazali smo i kako smo iz svog ugla vidjeli početak rata, ratna dešavanja, ali i vrijeme nakon rata. Naše druženje prepoznala je Misija OSCE-a u i tako se izrodio film s jasnim porukama da do rata više nikada ne smije doći. Ovo je za budućnost naše djece i omladine, poručio je.

Poruke mira u vremenu rata

Nazočnima je zahvalio i rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” Elvir Zlomušica, kazavši kako su ovakve projekcije posebno važne u vremenu kada na istoku Europe bijesni rat. Poruke mira uvijek su dobro došle, a Univerzitet će se, kako je rekao u svome obraćanju, uvijek rado odazvati projektima kakav je ovaj.

Sveučilišni prorektor Zdenko Klepić izjavio je kako je ovo još jedna suradnja između Sveučilišta i Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, pohvalivši i dosadašnji projekte i dobre odnose, prenosi Dnevni.ba.