Egzistencija žene izražena kroz umjetnost: Na UNSA izložba povodom 8. marta

Šta je umjetnost drugo, nego refleksija stvarnosti?


painting for art gallery
Foto: Envato

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, Univerzitet u Sarajevu će umjesto tradicionalne čestitke da obilježi ovaj historijski datum poštujući i afirmirajući napore žena da ostvare društvenu ravnopravnost.

Otvaranjem Izložbe i održavanjem razgovora sa autoricom Šejlom Šehabović i umjetnikom Dejanom Slavuljicom, opredjeljujeljuju se za otvaranje novog akademskog prostora za diskusiju o ženskim pitanjima i pravima, prvenstveno cijeneći značaj slobodne misli, senzibilizirane optike i umjetničkog angažmana.

Razgovor sa umjetnicima vodit će teoretičarka književnosti i kulture Merima Omeragić, istraživačica na Univerzitetu u Sarajevu. Umjesto cvijeća, namjera im je da skinu okove, da krenenu emancipacijskim stazama, jer riječima Rose Luxemburg “Oni koji se ne pomjeraju ne primjećuju svoje lance”.

Želim zabilježiti djelić usmene kulture bosanskih žena, u govoru u kojem sam odgajana, uvodna je rečenica teksta kojim autorica Šejla Šehabović osim što najavljuje izložbu i prateći katalog, mapira mjesto bosanskohercegovačke žene u (savremenoj) kulturi i svakodnevnom životu.

Projekat “Bez sebe: drama svakidašnjeg u govoru žene” sinteza je podraženog ženskog usmenog govora zabilježenog u kratkim zapisima Šejle Šehabović koji katarktično zahvataju suštinu tereta življenog iskustva podmetnutog raznim iskušenjima, i s druge strane, upečatljivih ilustracija Dejana Slavuljice, kojim umjetnik zahvata ograničavajuće materijalne efekte spoljašnjeg svijeta i sistema koji brutalno i iz sjene markira ženske živote.

Kroz tri tematska bloka pod nazivima: Tijelo, Orijentacija i Identitet ispituju se značajni polovi koji determiniraju egzistenciju žene, tjelesnost kao bolnost i opasnost; smjer u pravcu žrtvovanja i stradanja; i identitetske normativne stege/ograničenja koja diktiraju patrijarhalna i poželjna modeliranja.

Konkretnije, radi se o internaliziranim ženskim strahovima od gubitka integriteta tijela, strahovima od gubitka orijentacije i identiteta koji vode u desubjekciju i marginalizaciju, piše unsa.ba.

U sazvučju ženskih glasova koji diskursivno “usmeno”, dakle tradicijski razgovorno, sa izvornim frazama, ponegdje i literarno prefinjeno svjedoče tegobna, nadasve potresna i duboko intimna iskustva, te autentičnih crteža koji, iako jednodimenzionalno bez suvišnog kolorita, suvereno šeću kroz aporije teksta, otkriva se značaj osmišljavanja cilja kazivanja i prikazivanja različitih dimenzija ženskog života u umjetničkim medijima.

A šta je umjetnost drugo, nego refleksija stvarnosti? I prostor za artikulaciju mogućih ženskih sopstava obilježenih rodnom nejednakošću s kojom su žene kao populacija suočene, i polje borbe za bolje danas.