Studenti iz Banjaluke izradili aplikaciju “Pametni parking”

Banjaluka – Rastko Zeljković (20) i Dragan Ivanović (19), studenti druge i prve godine banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta, sa kolegom Danilom Vukovićem (19), studentom prve godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, razvili su aplikaciju “Pametni parking”, a testiranje na terenu će početi idućeg mjeseca na nekoliko gradskih parkinga.


20190515100053 284229

Ova aplikacija omogućava da putem interneta ili SMS porukom korisnik u svakom trenutku dobije informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama, prenosi mreza-mira.net.

Zeljković kaže da je razvoj aplikacije počeo prije godinu dana u sklopu kampa mladih programera, koji se održava u Gimnaziji u Banjaluci i riječ je o sada već o regionalnom kampu.

Prije ove aplikacije radili smo na još nekim, ali smo se odlučili da ona bude jedna od onih koja će biti komercijalnija i da njena upotreba bude instalirana u gradu kako bi riješila većem broju građana, odnosno vozača problem, rekao je Zeljković.

Dodao je da bi testiranje aplikacije “Pametni parking”, koju je i grad Banjaluka podržao, trebalo da počne početkom juna kao pilot-projekat na nekoliko parkinga.

Sada radimo na usavršavanju aplikacije. Prilikom naših testiranja aplikacija je pokazala veliku preciznost, rekao je Zeljković.

Кako kaže, grad Banjaluka je prihvatio ovu ideju jer je projekat zanimljiv i željeli su da mladim studentima pomognu u tome.

Formalno još nije sve odobreno, ali smo na putu da i to bude riješeno, rekao je Zeljković i dodao da će ova aplikacija nakon testiranja biti dostupna svima.

Dodao je da su za izradu aplikacije koristili algoritme vještačke inteligencije za prepoznavanje vozila na ulasku parking kamerama, a kamera zamjenjuje jednog radnika koji bi trebalo da stoji tu i broji vozila.

Već smo prošli fazu patentiranja prije Nove godine i to je zaštita autorskog djela i uglavom je aplikacija već na neki način registrovana kako bi ova inovacija dobila ozbiljniju notu, pojasnio je Zeljković.

On kaže da bi mladima poručio da u svom mjestu pokušaju riješiti neki problem u vidu tehnologija, pronaći najbolje rješenje i pomoći što većem broju ljudi.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji pobijedili su i na takmičenju “Mojih pet minuta”, osvojili su drugu nagradu u iznosu od 30.000 КM i obezbijedili sredstva za ovaj projekat.

Zeljković kaže da je dugo godina pohađao kamp mladih programera, gdje je sada mentor, a učestvovao je više puta na Tesla festu u Novom Sadu, “Inostu”, internacionalnim festivalima inovacija, gdje je osvojio i nagradu za aplikaciju “Pametni parking” i druga inovativna rješenja.

(STUDOMAT.ba)