Prava istina i stvari koje morate znati ukoliko planirate ići raditi na sezonu: Savjeti za studente iz prve ruke!

Proljeće je već u punom jeku, a ponuda sezonskih poslova u oglasima i FB stranicama iz dana u dan raste. Ljetna sezona je idealno vrijeme za rad redovnim studentima koji zbog fakultetskih obaveza ne stignu raditi tokom akademske godine.


traveling 1558038133

Tokom akademske godine većina redovnih studenata usredotočena je na učenje i ostale fakultetske obaveze – seminare, prezentacije, kolokvije i ispite pa su u nemogućnosti raditi puno radno vrijeme. Zato je odlazak na ljetnu sezonu idealna prilika za zaradom, ali i odmorom od fakulteta, prenosi mojfaks.com.

Znamo svi da se tokom ljetne sezone ne odmara previše, itekako se radi i naradi.Većina oglasa za sezonski posao zvuči idealno – dobra plaća, nudi se smještaj i jedan obrok dnevno, restoran/kafić/hotel tik do mora, odlična ekipa. Ne sumnjamo u to, ali što kad ovi uvijeti ostanu samo na ‘papiru’. Što kad vas u stvarnosti dočeka potpuno drugačiji scenarij? Dijelite smještaj s još 3 osobe, radite od 9 ujutro do ponoći, more tik do restorana/kafića/hotela ne stignete ni pogledati, ekipa loša, a šef vam stalno visi nad vratom.

Dajemo vam 5 savjeta što bi bilo dobro da znate prije odlaska na sezonu i pri tome spriječite da vam se ljeto pretvori u pravu noćnu moru.

1. Smanji očekivanja

Da, definitivno! Nemoj očekivati da će teći med i mlijeko. Bez obzira na idealne uvjete, posao se mora odraditi, a da će biti laganica – neće. Ne očekujte da ćete raditi samo ‘svoj’ posao, uskakat ćete svojim kolegama kad zagusti, a kad vas šef usred najveće gužve na poslu pošalje na drugi kraj grada u dućan po jednu stvar, ne smijete reći “ne”. Morate se pomiriti i s time da vam kolege neće uvijek odgovarati, zato su kompromis i prilagodljivost jedne od bitnijih stavki koju morate posjedovati. I ne očekuj da ćeš imati svaki tjedan slobodan dan, vjerojatno ćeš imati jedan slobodan dan u mjesec dana, ali kad se uhodaš u posao, zaboraviš na slobodne dane.

2. Provjeri uvjete rada

S obzirom na to da većina oglasa nije potpuna i često se izostave one najlošije stvari, moraš se detaljno raspitati o svakoj sitnici. Nazovi, a ako imaš mogućnost otići na to mjesto – još bolje! Najidealnija je preporuka prijatelja, kolega ili člana obitelji. Najsigurnije radno mjesto je ono koje vam je preporučio netko od bližnjih koji je već radio u tom objektu. Također, prije odlaska provjeri smještaj u kojem ćeš biti (ako ga poslodavac nudi) da ne bi spavao s tovarima na plaži.

3. Ne dopusti da ti satnica bude manja od one dopuštene!

Prije nego odeš na sezonu, dogovori satnicu i smjenu. Satnica ne smije biti ispod one koja je zakonski propisana.
Naradit ćeš se i puno više od propisane minimalne satnice tako da ništa ispod toga nemoj prihvatiti. Uz to, ne očekuj da ćeš raditi 8 sati. Radit ćeš puno puno više, ali najbolje smjene su one gdje plivaš od posla jer ti vrijeme puno brže prođe. Ako nema posla, poželiš da ga ima.

4. Naoružaj se živcima

Trebat će ti puuuuno živaca za sve – za šefa, kolege, posao, goste. Ako te tješi, naučiš češ puno toga o sebi, a ojačat ćeš psihu, i mišiće (ako nosiš tacnu 3 mjeseca svaki dan). Gosti su često oni za koje treba imati brdo živaca, ali kad se naviknete na činjenicu da ih vidite samo jednom u životu i nikad više, bit će vam lakše. Sa smiješkom prihvatite sve njihove zahtjeve i prohtjeve, a gnjev ostavite iza šanka.

5. Ne zaboravi uživati

Pored napornog posla, dosadnog šefa i zahtjevnih gostiju, ne zaboravi da je ljeto i da se ponekad trebaš odmoriti, opustiti i zaboraviti na sve. Nemoj da ti sezonski posao bude jedina ljetna destinacija. Iskoristi vrijeme prije i nakon posla bez obzira na umor i iscrpljenost. Kasnije će ti biti žao jer, vjeruj nam, buđenje par sati prije i ostanak vani par sati nakon posla donosi onu pravu čaroliju sezone. Najbolji dio je taj jer si pun elana i energije – prije posla odeš na kupanje, a ako radiš do noći kasnije stigneš otići van, i nikad nisi umoran. Naspavat ćeš se na kraju sezone kad turisti odu kući.

(STUDOMAT.ba)