Student-prorektor Arnautović o SPUS-u: Otvoreno pismo studentima Univerziteta u Sarajevu

Na e-mail adresu našeg portala stiglo je otvoreno pismo studentima Univerziteta u Sarajevu upućeno od strane studenta-prorektora Samira Arnautovića, koje vam prenosimo u cijelosti.


Foto: Klix.ba

“Dragi studenti i studentice, kolege i kolegice,

Advertisements

Zadovoljstvo mi je da vas obavijestim da je zaključno sa jučerašnjom sjednicom Senata UNSA, održanom 23.12.2015. urodio plodom niz napora za vršenje pritiska na vječne predstavnike Studentskog Parlamenta (SPUS), te su nakon dvije godine nesazivanja skupštine i neodržavanja bilo kakvih sjednica rukovodećih tijela, uz nedostatak bilo kakvog finansijskog izvještavanja studentima, vječni predstavnici Studentskog Parlamenta, odlučili održati izbornu skupštinu. Iako vijest još nije službena, predstavnik Studentskog Parlamenta, Amar Nurković je na Senatu najavio da će skupština SPUS-a biti održana 10.01.2016. Već možete vidjeti da se užurbano ažurira već odavno ugašena stranica www.spus.ba.

Na Senat UNSA je dospjela i molba predsjednika SPUS-a, Ahmeda Nurkovića za koju je izvjestilac bio njegov brat, Amar Nurković, kojom traži od 17 dekana Fakulteta (od ukupno 23), isplatu u iznosu od 38.156.98 KM, radi izmirenja nagomilanih dugovanja SPUS-a, u protekle 3 godine. Zbog nedostatka bilo kakvog finansijskog izvještavanja te nepotpunog i nestručnog dostavljanja zahtjeva za isplatu, donesena je odluka da će se sredstva isplatiti tek nakon što se zahtjev za njihovu isplatu pokrije odgovarajućim računima odnosno dokazima o utrošku sredstava.

U molbi također stoji da neisplata pomenutih sredstava „…stvara i velike poteškoće kod procesa primopredaje mandata novim članovima SPUS-a,jer ni jedan mladi student koji želi da se bavi studentskim atkivizmom ne želi na sebe da preuzme odgtovornost dugovanja SPUS-a…“. Drugim riječima, dvije godine nije sazvana izborna skupština SPUS-a, krovnog predstavničkog tijela studenata Univerziteta u Sarajevu jer njegovi vječni predstavnici nisu dobili sredstva za troškove za koje nikada nisu podnijeli izvještaj studentima niti fakultetima. Pored toga, vidljivo je da su novi predstavnici SPUS-a već određeni i već su se izjasnili da neće primiti mandat dok se sredstva ne isplate, iako nikada nije sazvana javna skupština, niti raspisan javni konkurs.

Uprkos svim ovim katastrofalnim činjenicama, činjenica da će ipak biti sazvana skupština, pa makar se već znao novi predsjednik SPUS-a, može se računati pobjedom. Ipak će uprkos dugotrajne tišine, biti popunjena mjesta rezervisana za studentske predstavnike 5 u Senatu, 1 student prorektor, 1 student predstavnik u Upravnom odboru UNSA, 10 studenata u komisijama.

Advertisements

Moj mandat se završava krajem 2015. godine. Sada je na vama, dragi studenti i studentice, da se izborite da na tim mjestima budu pravi studenti, legitimni predstavnici, studenti koji nisu vječni studenti, studenti koji će zastupati studentske interese, jer tako mnogo se može učiniti za studente i Univerzitet u Sarajevu, a za sve nas koji želimo da „mijenjamo društvo“- prvi korak jeste studentski aktivizam.

Svako putovanje počinje jednim korakom.

Vaš student-prorektor
Samir Arnautović”

(STUDOMAT.ba)