Strmoglav pad Univerziteta u Tuzli na novoj Webometricsovoj rang listi

Pogledajte na kojem mjestu se nalaze univerziteti u našoj državi na novoj Webometricsovoj ranking-listi.


protesti studenti tuzla 1

Tuzlanski kanton iz godine u godinu ipak, kao da gubi interesovanje čak i da se nada. Dok čitav svijet ulaže u obrazovanje mi nazadujemo rapidno bez imalo stresa u institucijama koje bi trebalo da počivaju i njeguju znanje, piše radiokameleon.ba.

Januarsko izdanje Webometricsove ranking liste svjetskih univerziteta bilježi značajne promjene u odnosu na ranking iz jula 2020. kada su u pitanju bosanskohercegovačke visokoobrazovne institucije. Univerzitet u Sarajevu, uprkos padu od stotinjak mjesta, i dalje je ubjedljivo najbolje rangiran. Značajan rast bilježi Univerzitet u Banja Luci koji je poboljšao svoj ranking za 1233 mjesta i sada je 2649. na svijetu. Uočljiv je strmoglav pad Univerziteta u Tuzli, čak za 574 mjesta, tako da je sada slabije plasiran i od nekih privatnih univerziteta npr. sarajevskog IUS-a.

Nova ranking-lista u najvećoj mjeri odražava uspješnost pojedinih univerziteta u prilagođavanju rada pandemijskim okolnostima, ali je rezultat i nekih kvalitativnih razlika koje su u posljednje vrijeme došle do izražaja.

Univerzitet u Banja Luci tako se može pohvaliti značajnim povećanjem broja publikovanih radova svojih djelatnika u referentnim svjetskim časopisima (Excellence Rank), dok je Univerzitet u Tuzli i po tom kriteriju vrednovanja nazadovao za više od 300 mjesta. A to nije nikakvo čudo ako se ima u vidu činjenica da ovaj univerzitet zbog zastarjelosti i neodržavanja opreme već više od dva mjeseca nema efektivne internet veze.

Univerzitet 1

Juli 2020.

Univerzitet 2

Januar 2021.

Web stranica untz.ba ili danima ne radi ili joj se izuzetno teško pristupa, e-mailovi također ne rade, a stranice nekih fakulteta su praktično ugašene. Koliko sve to otežava samo studiranje u okolnostima koje podrazumijevaju intenziviranu online komunikaciju, ne treba ni isticati. Zanimljivo je da o svemu ovome tuzlanska akademska zajednica i mediji šute. Uzevši sve rečeno u obzir, bez imalo ironije može se reći da je plasman UNTZ na 3681. mjesto čak i solidan.

Problem je u tome što će se slobodan pad nastaviti ukoliko se ne preduzmu hitne mjere. Postojeći menadžment imao je dovoljno vremena da riješi bar dio akutnih problema.