Stipendije za studiranje na Montan Loeben univerzitetu u Austriji

Steiermärkische Sparkasse, u saradnji sa Univerzitetom Montan Loeben i Univerzitetom iz Graca, objavljuje konkurs za dodjelu The Best of South East stipendija studentima koji žele da studiraju na bečelor, master ili PhD programu na Montan Loeben univerzitetu u Austriji.


Montanuni Freisinger

Stipendijski program namijenjen je talentovanim studentima iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kako bi stekli internacionalno obrazovanje, radno iskustvo i mogućnost obuke.

Program traje 12 mjeseci (od septembra do kraja avgusta) i uključuje finansijsku naknadu u visini od 750 EUR mjesečno, plaćenu školarinu za dva semestra na Montan Loeben univerzitetu, dvomjesečni program obuke ili stažiranja (jul-avgust). Korisnici stipendije moraju skupiti najmanje 36 ECTS kredita tokom akademske godine ili će biti dužni da otplate stipendiju.

Mogu se prijaviti međunarodni studenti koji su državljani Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore ili Makedonije. Pravo na prijavu ostvaruju kandidati koji imaju:

– znanje engleskog (minimum B2) ili njemačkog (minimum B2)
– visok prosjek
– najmanje četiri završena semestra osnovnih studija
– motivaciju, posvećenost, razvijene komunikacijske vještine, prilagodljivost, teorijsko znanje i praktične vještine

Doktoranti moraju priložiti i potvrdu od svog supervizora sa Montan Loeben univerziteta (kandidati su dužni sami pronaći supervizora).

Prijave se podnose elektronskim putem preko onlajn platforme za prijave. Kandidati prvo moraju poslati zahtjev za pristup prijavnom formularu na email adresu: christina.cresnik(at)unileoben.ac.at. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, naziv ustanove kandidata (na maternjem i engleskom jeziku), akademskog programa (bečelor, magistarski, doktorski) i semestar.

Kandidatima će biti proslijeđen link za onlajn prijavnu platformu gdje će kandidat dostaviti sljedeću dokumentaciju:

– potvrda o upisu sa matičnog univerziteta kandidata
– motivaciono pismo u esejskoj formi (najviše dvije strane)
– transkripti izvještaja/sertifikati diploma (zvanični prevod na engleski ili njemački)
– dvije preporuke profesora ili mentora
– CV (evropski format – tabelarno) na engleskom ili njemačkom jeziku
– kopija pasoša
– dokaz o B2 nivou znanja engleskog i njemačkog jezika.

Rok za prijavu je 8. decembar 2017. godine.

Univerzitet Montan Leoben je tehnički univerzitet koji je, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ponudi, poznat i van granica Austrije.

Studijski smjerovi Univerziteta Montan obrađuju oblast pronalaženja sirovina, njihovu preradu u materijale za rad, sve do gotovih proizvoda.

Više informacija možete pronaći ovdje.

(Mreža-mira.net)