Šta se krije iza imena grupe AC/DC

Jeste li ikada pomislili, šta zapravo znači ime slavne grupe AC/DC?


AC/DC je zasigurno jedan od najpoznatijih hard rock bendova, kako su se sami uvijek deklarisali, iako se smatraju i začetnicima heavy metala uz Ledd Zeppelin ili Deep Purple. Ovaj sastav osnovala su braća Angus i Malcom Young, koji su ujedno sve do danas glavni gitaristi ovog benda.

Advertisements

O bendovima kakav je AC/DC moglo bi se štošta reći, osim da su nevjerovatno kvalitetan sastav čije pjesme poput “TNT”, Highway to Hell” ili “Back in black” slušaju ljudi diljem svijeta, no zasigurno je jedna od interesantnijih stvari vezana upravo za njihovo ime.

Advertisements

Kako smo već naveli osnivači su braća Young, od kojih je poteklo i ime.

AC/DC je skraćenica za “Alternating Current/Direct Current” (naizmjenična struja/jednosmjerna struja). Kada na nekom uređaju stoji oznaka AC/DC, to znači da on može da koristi i jednu i drugu struju za svoj rad. To može objasniti i grom koji se nalazi na logou benda.

Priča o imenu kaže da su Angus i Malcom ovu oznaku prvi put vidjeli na šivaćoj mašini svoje seste, te da im se to učinilo kao prikladno ime za živu muziku koju će oni izvoditi, te su tako ovu potpuno uobičajenu oznaku usvojili i od nje napravili nešto sasvim novo i u muzičkom svijetu neprevaziđeno.