Srbija: Ubrzo brže priznavanje diploma za “Povratak stručnjaka”

Iz Ministarstva prosvjete Srbije najavljeno je da će se do jeseni proces priznavanja stranih fakultetskih diploma značajno skratiti kako bi se dodatno motivisali stručnjaci koji su odustajali od povratka u zemlju zbog dugog procesa.


Foto: BIZLife
Foto: BIZLife

Iz Ministarstva prosvjete Srbije najavljeno je da će se do jeseni proces priznavanja stranih fakultetskih diploma značajno skratiti kako bi se dodatno motivisali stručnjaci koji su odustajali od povratka u zemlju zbog dugog procesa.

Advertisements

Postoji slučaj doktora genetike koji čeka već deset godina da mu se prizna diploma. Muzikolog Žarko Cvejić je diplomirao i magistrirao na Oksfordu, pa doktorirao na Kornel univerzitetu u Americi. Diplome su mu priznate na privatnom univerzitetu u Beogradu, besplatno, gde sada predaje, piše portal BIZLife.rs.

Na državnom Fakultetu muzičke umjetnosti imali su zamjerke. Prema njegovim riječima, osnovna diploma mogla bi da bude problem, jer na Oksfordu, naravno, ne postoji predmet istorija nacionalne, odnosno, istorija srpske muzike.

Problem je sistemski i kao takvog ga treba i rješavati, naglašavaju u Srpskom siti klubu u Londonu, koji je pokrenuo projekat “Povratak stručnjaka”.

Nataša Kočiš iz Srpskog siti kluba kaže da nema radnog iskustva u Srbiji. Kako kaže, dok ne reguliše svoju diplomu, mogla bi da radi samo kao neko ko ima srednju stručnu spremu.

Ističe da se njenih 15 godina radnog iskustva uopšte ne uzima u obzir, zato što taj staž ne može da se upiše u srpsku radnu knjižicu.

Pravnici smatraju da je potrebno formirati tijelo koje će uvažavati i mišljenje struke.

Advertisements

– Znamo da se papiri danas veoma lako produkuju ne samo u našoj zemlji, nego i u okruženju, kaže dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.

On smatra da bi u tom tijelu trebalo da se čuje mišljenje stručnjaka sa pojedinih fakulteta koji mnogo bolje znaju da li su neki univerziteti u inostranstvu zaista kvalitetni, nego što je to sam papir.

Iz Ministarstva prosvjete Srbije najavljuju da će poslije usvajanja novih zakonskih odredaba, što se očekuje do jeseni, proces nostrifikacije diploma biti mnogo kraći.

U Ministarstvu kažu da priznavanje diplome zbog upisivanja mastera ili doktorata ostaje u nadležnosti univerziteta, a da je priznavanje diplome zbog zapošljavanja u njihovoj nadležnosti.

To bi omogućilo da se za najviše tri mjeseca priznaju ili diplome za nastavak školovanja ili odgovarajući papir za tržište rada, napominje pomoćnik ministra prosvjete Slobodan Stupar.

Stupar kaže da bi cijena tog priznavanja trebalo da bude jedinstvena, jer je predviđeno da cijenu propisuje ministar. Prilikom priznavanja diploma radi zapošljavanja, mora da se vodi računa o zanimanjima kao što su ljekar, pravnik, profesor, jer su vezana za više ministarstava i ona će biti tema posebnog zakona.

(bizlife.rs)