Delegacija BiH na Drugom sastanku Platforme za Zapadni Balkan o obrazovanju i obuci u Torinu

Cilj Konferencije bio je diskusija o razumijevanju potreba tržišta rada i odgovor sektora obrazovanja na iste, te identificiranje zajedničkih ciljeva i prioriteta u oblasti obrazovanja u regiji.


Foto: MCP
Foto: MCP

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju je predvodila zamjenica ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Denisa Sarajlić Maglić, učestvovala je u na Drugom sastanku Platforme za Zapadni Balkan o obrazovanju i obuci u Torinu.

Cilj Konferencije bio je diskusija o razumijevanju potreba tržišta rada i odgovor sektora obrazovanja na iste, te identificiranje zajedničkih ciljeva i prioriteta u oblasti obrazovanja u regiji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tokom Konferencije održan je i sastanak sa predstavnicima Evropske komisije, direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za obrazovanje i kulturu Jan Truszczynski, službenicom za politike Evropske komisije Helene Skikos i šefom Jedinice za regionalnu saradnju i programme Generalnog Direktorata Evropske komisije za proširenje Yngve Engstroem.

Glavna tema sastanka bila je učešće Bosne i Hercegovine u novom Programu Evropske unije “Erasmus for All”. Predstavnici Evropske komisije pozvali su Bosnu i Hercegovinu da iskoristi mogućnosti koje pruža međunarodni aspekt navedenog Programa za sve kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji.

U nastavku Konferencije ministri obrazovanja Zapadnog Balkana su dobili priliku da predstave napredak u oblasti obrazovanja koji će se pratiti u naredne dvije godine, a koji je ostvaren nakon konferencije održane u Dubrovniku u oktobru 2012. godine. Bosna i Hercegovina je kao i većina zemalja Zapadnog Balkana kao prioritet prezentirala aktivnosti koje se provode na izradi Kvalifikacijskog okvira, kao i osiguranju kvaliteta u oblasti obrazovanja.

U sastavu delegacije Bosne i Hercegovine su i entitetski ministri obrazovanja i rada i zapošljavanja Damir Mašić, Goran Mutabdžija, Petar Đokić i Vjekoslav Čamber.

(mcp.gov.ba)