Savjeti: Pravi odgovor na ključno pitanje na razgovoru za posao

Ovo je pitanje koje će vam skoro sigurno postaviti na intervjuu za posao.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iako se mnogi zbune, raspričaju raportirajući ili potpuno upletu u svoje riječi tokom ovog odgovora, na njega treba da gledate kao na dobru šansu da neko shvati zašto vi želite taj posao.

Sajt The Muse navodi da nema razloga za brigu jer postoji veoma laka formula kojom se rješava ovo pitanje i dolazi do odgovora.

Kako je navedeno odgovor ne treba da bude vaša opširna životna priča. Takođe, on ne treba da bude tačka po tačka vašeg CV-ja. Ovo je odlična prilika da HR menadžeru objasnite zašto ste vi odlična osoba za taj posao.

To ćete najbolje uraditi uz pomoć formule ’Sadašnjost-Prošlost- Budućnost’. Počinjete sa sadašnjim vremenom gdje objašnjavate gdje ste vi sada. Onda se nakratko okrenete u prošlost, na iskustvo koje imate i vještine koje ste stekli na prethodnim pozicijama. Na kraju usredsredite se na budućnost, odnosno zašto ste uzbuđeni po pitanju mogućnosti da aplicirate za taj posao.

Naveden je sljedeći primjer:

– Trenutno radim u kompaniji Smit u kojoj sam na poziciji izvršnog akaunta i vodim najbitnije klijente te kompanije. Prije toga sam radio u agenciji u kojoj sam vodio tri internacionalna kozmetička brenda. Iako sam veoma zadovoljan tim poslom dopada mi se mogućnost da postignem više i istražujem druge kompanije koje se bave kozmetikom, stoga sam veoma uzbuđen po pitanju prilike da se prijavim za poziciju u vašoj kompaniji.

Skoncentrišite se na iskustva i vještine koje su najrelevantnije za menadžera pred vama, kompaniju i posao za koji aplicirate. Takođe, nemojte se ustručavati od toga da se malo opustite. Ispričajte neku priču ili anegdotu. Ljudi koji pričaju sa vama već imaju vaš CV i rezime, tako da zapravo žele da saznaju nešto više o vama.

(N1)