Na današnji dan je osnovan Univerzitet Oslo

Na današnji dan je 1811. godine osnovan Univerzitet u Oslu, jedna od vodećih visokoškolskih ustanova Evrope.


Na današnji dan, 2. septembra 1811. godine odlukom dansko-norveškog kralja Frederika IV je osnovan Unverzitet Oslo, najstarija univerzitetska ustanova u Norveškoj. Sve do 1939. nosio je ime po svom osnivaču Det Kongelige Frederiks Universitet. 

Advertisements

Advertisements

Univerzitet je godinama radio na izgradnji svoje reputacije, i nametao se kao lider u visokom obrazovanju nordijske regije, ali i Evrope i svijeta. Tako je 2015. godine na Šangajskoj listi najboljih univerziteta svijeta zauzeo visoku 58. poziciju.

U veleljepnoj neoklasičnoj zgradi Univerziteta danas je smješten Pravni fakultet. Ova zgrada je pored svog impresivnog spoljašnjeg izgleda poznata i po svom atrijumu. Naime, tu je od 1947. do 1989. dodjeljivana Nobelova nagrada za mir.

Ostali odjeli univerziteta (teologija, medicina, humanističke studije, matematika, prirodnjačke studije, sociološke studije, pedagogija i stomatologija) su smješteni u kampusu Blindern, gdje je započeto premještanje Univerziteta 1921. godine, i danas ovdje studira oko 32.000 studenata.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!