Na današnji dan, 2. septembra 1811. godine odlukom dansko-norveškog kralja Frederika IV je osnovan Unverzitet Oslo, najstarija univerzitetska ustanova u Norveškoj. Sve do 1939. nosio je ime po svom osnivaču Det Kongelige Frederiks Universitet. 

Univerzitet je godinama radio na izgradnji svoje reputacije, i nametao se kao lider u visokom obrazovanju nordijske regije, ali i Evrope i svijeta. Tako je 2015. godine na Šangajskoj listi najboljih univerziteta svijeta zauzeo visoku 58. poziciju.

U veleljepnoj neoklasičnoj zgradi Univerziteta danas je smješten Pravni fakultet. Ova zgrada je pored svog impresivnog spoljašnjeg izgleda poznata i po svom atrijumu. Naime, tu je od 1947. do 1989. dodjeljivana Nobelova nagrada za mir.

Ostali odjeli univerziteta (teologija, medicina, humanističke studije, matematika, prirodnjačke studije, sociološke studije, pedagogija i stomatologija) su smješteni u kampusu Blindern, gdje je započeto premještanje Univerziteta 1921. godine, i danas ovdje studira oko 32.000 studenata.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)

Prethodni članakSavjeti: Pravi odgovor na ključno pitanje na razgovoru za posao
Naredni članakSlavni koji su bez diplome izgradili uspješne karijere

Hercegovac sa jasnim stavovima koje rado dijeli sa okolinom bez obzira što uvijek nije prihvaćen. Pacifista, zaljubljenik u knjige, muziku, film i ples.