Savjeti: Pravi “fitnes” za mozak

Kako se mozak ne bi ulijenio, treba ga stalno vježbati, potrebni su mu stalni poticaji i novi zadaci jer rutina ‘ubija’ vitalnost moždanih funkcija.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ti poticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno. Naprimjer, da se dešnjak potpiše lijevom rukom ili zakopča gumbe na košulji lijevom rukom. Takvih ‘brain fitness’ zadataka ima čitav niz i važno je izabrati i vježbati ono što nam se najviše sviđa – od rješavanja križaljki, rebusa i sudokua do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža…

Advertisements

Svakodnevno rješavanje križaljki i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju.

Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih “senzora” pa, primjerice, pozadinska buka onemogućuje starijima da se usredotoče na ono što gledaju.

Tijekom istraživanja Sveučilišta Wake Forrest 23 dobrovoljaca sat vremena na dan rješavalo je križaljke i druge logičke vježbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je kako su se svakim danom sve bolje koncentrirali na zadatke.

Advertisements

Prve prave križaljke pojavile su se prije više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svijetom i dobijale razne oblike: klasične križaljke, talijanke, švicarske, slogovne križaljke, a u najširim krugovima rješavača iznimno su popularne skandinavke.

S razvojem digitalnih tehnologija, križaljke su postale dostupne i na računalima, tabletima i mobilnim telefonima.

(AKTA)