Savjeti: Kako napredovati u poslovnom životu?

Ostvarivanje uspješne poslovne karijere nije jednostavan zadatak ako se u vidu ima kompleksnost modernog biznisa. Balansiranje između privatnog i poslovnog života često nije moguće i zbog toga se profesionalnost i samopouzdanje nameću kao ključni faktori uspjeha.


Vjera u svoje sposobnosti

Prilikom prijavljivanja na novi posao, naša biografija i motivaciono pismo govore mnogo više o nama nego što mi to mislimo. Naš životopis treba da bude kratak i koncizan, u njemu trebaju preovladavati činjenice i brojevi. Ako nekome želimo reći sve o nama, jedan običan životopis svakako nije dovoljan za to, pa upravo zbog toga on mora biti što konkretniji. Koliko god se mi željeli uklopiti u prosjek i konvencionalnost slanja i izgleda životopisa, ili, popularnije, CV-a, to nekad nije najbolji potez. Kreativan i zanimljiv CV može nam otvoriti više vrata, a na kraju dana nam uvijek garantira prepoznatljivost i skreće pažnju na nas i naša dostignuća. Ako se često ne možete sjetiti svih svojih dostignuća i uspjeha u karijeri, napravite sebi “folder za hvaljenje” i u njemu vrijedno skupljajte sve što bi pomoglo pomoći vašem CV-u i karijeri. Iz tog foldera moći ćete birati ono što je važno za CV, a ne panično tražiti i pokušavati se sjetiti svih projekata i zaduženja koje ste ispunili.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Koliko god mi živjeli u uvjerenju da je motivaciono pismo predstavljanje naših ambicija, kompanije vole čitati i o sebi u njemu. Univerzalno motivaciono pismo ne postoji i svakom oglasu za posao i kompaniji treba odvojeno pristupati i bez imalo srama napisati salvu hvalospjeva za kompaniju. Ukoliko ne ispunjavamo nekoliko kvalifikacija, motivaciono pismo nije mjesto za izvinjavanje, nego dodatak našem CV-u i našim dostignućima.

I za kraj, na svaki intervju za posao ponesite tri kopije CV-a, primjerak vaših najboljih radova, rokovnik i olovku. Ključ za uspjeh je vjerovanje u sebe i u svoje sposobnosti. Ko će vas uposliti ako sami sebe ne smatrate idealnim uposlenikom?

(GMS/Novovrijeme.com)