Savjeti: Kako napredovati u poslovnom životu?

Ostvarivanje uspješne poslovne karijere nije jednostavan zadatak ako se u vidu ima kompleksnost modernog biznisa. Balansiranje između privatnog i poslovnog života često nije moguće i zbog toga se profesionalnost i samopouzdanje nameću kao ključni faktori uspjeha.


Važnost prvog dojma

Moramo upamtiti da se prvi dojam stječe u 30 sekundi nakon upoznavanja s nekom osobom. U tih 30 sekundi naš zadatak je da pokušamo sebe predstaviti u što boljem svjetlu, bez obzira na to kakav smo dan imali, kakve probleme imamo i/ili koliko je važna osoba koju upoznajemo. Prvi dojam je nešto što kasnije može odlučiti smjer u kojem će ići naša komunikacija s tom osobom ili, štaviše, njihovo mišljenje o nama koje će poslije biti dijeljeno s drugim pojedincima.

Najveća pogreška koju možemo napraviti jeste da pogrešno komuniciramo ili pristupamo osobi koja nam u tom trenutku nije značajna. Svoj poslovni put trebamo temeljiti na fer i korektnom odnosu prema svima, jer ponekad najveći utjecaj na našu reputaciju imaju osobe koje nisu na menadžerskim pozicijama, koliko god mi vjerovali u suprotno. Stoga trebamo upamtiti da nam svaka osoba koju upoznamo može otvoriti nova vrata u životu, profesionalno ili privatno.

Drugo što ljudi često zaboravljaju je to da smo u svakom trenutku života uposlenici i da predstavljajući sebe uvijek predstavljamo kompaniju. To znači da naš privatni život ne može u potpunosti biti odvojen od poslovnog života. Svi naši postupci u privatnom životu mogu utjecati na našu poslovnu reputaciju. Naši profili na društvenim mrežama, od trenutka kad postanemo uposlenici, nisu više naš ispušni ventil i platforma za dijeljenje kojekavih fotografija i članaka. Naši profili na društvenim mrežama treba da budu u skladu s našom poslovnom karijerom, pozicijom i ambicijama. Koliko god je važan naš privatni život, uvijek trebamo razmišljati o tome kako će naši postupci utjecati na našu karijeru.

Svi dijelimo mišljenje da nije lijepo čuti kako neki uposlenik priča loše o svojoj kompaniji ili uposlenicima. Mnogo puta smo čitali kako je neki poznati sportista izgubio sponzorske ugovore ili čak ugovor s klubom nakon skandala u privatnom životu. Koliko god bio dobar igrač i sportist, njegovi postupci u privatnom životu mnogo više škode reputaciji kluba i menadžmenta. A nakon takvog skandala upitno je hoće li uspjeti vratiti svoju karijeru na stazu uspjeha. Pogreške drugih pojedinaca uvijek nam trebaju služiti kao opomena i lekcija koju moramo naučiti prije nego što se nađemo u istoj ili sličnoj situaciji.