Online politički kviz za studente: Koja Vas politička ličnost najbolje opisuje?

Udruženje građana Multi prevelo je popularni politički kviz na bosanski jezik. Riječ je o jednom od najpopularnijih političkih kvizova za mlade, prvenstveno studente, a kojeg je izradila European Students For Liberty (ESFL) mreža.


Quiz udruzenje multi

Udruženje građana “Multi” prevelo je popularni politički kviz na bosanski jezik. Riječ je o jednom od najpopularnijih političkih kvizova za mlade, prvenstveno studente, a kojeg je izradila European Students For Liberty (ESFL) mreža.

Kroz deset jednostavnih pitanja u vezi politike, ekonomije, prava i sloboda pojedinca, kviz daje pregled nekih od karakterističnih tipova političkih ličnosti današnjice. Tako je moguće dobiti oko dvadeset zanimljivih rezultata kviza, od Kim Jong-un preko generala Augusto Pinočea pa sve do Ron Swansona. Svaki od rezultata je popraćen grafičkim prikazom.

Politički kviz je nastao kao reakcija na tradicionalnu podjelu na “lijeve” i “desne” tj. ljevicu i desnicu. Naime, pri takvoj podjeli, ne uspijevaju se prepoznati nijanse u odnosu na socijalne i ekonomske slobode. Kviz prati i odgovarajući dijamantni grafikon na kojem se nalaze različiti tipovi političkih ličnosti. Bosanska varijanta kviza će naročito biti interesantna zbog nastupajućih oktobarskih izbora, navode iz Udruženja “Multi”.

Kviz je dostupan na sljedećem linku: Koja Vas politička ličnost najbolje opisuje?

(STUDOMAT.ba)