Savjeti: Kako efektno čitati i racionalno učiti?

Istraživanja su pokazala da su za smislenu obradu teksta potrebne metode, jer samo čitanje nije dovoljno.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Metoda ČPČPP predstavlja racionalno učenje, a sastoji se od:

Advertisements

Č = čitati letimično prije usredotočenog čitanja,
P = pitati se koji je dio gradiva bitan,
Č = čitati svjesno koristeći vid i pamćenje,
P = pamtiti pročitano vlastitim riječima,
P = ponavljati zapamćeno nakon nekoliko sati ili nekoliko dana.

Početniku ovaj postupak može izgledati naporan i dugotrajan. Činjenica je da treba proći neko vrijeme da se čovjek preusmjeri i odbaci stare navike čitanja. Ova se metoda uvijek ponovno istraživala. Učenici i studenti koji su učili po metodi ČPČPP postizali su mnogo bolji uspjeh od onih koji su učili po svojim navikama.

1. KORAK: Č = Čitati letimično

Rezultat letimičnog čitanja je dobiti najbolji mogući pregled prije prelaska na detalje. Možda znaš za priču o čovjeku koji posjećuje nepoznati grad i prvo se penje na toranj kako bi ga mogao odozgo pogledati i upoznati. Pritom prvo zapaža uočljive građevine, kao što su crkve, šire ulice i druge osobitosti. Kada siđe na ulicu, lako može odrediti gdje se sada nalazi.

Kako dobiti pregled? Letimično čitanje kazala ti daje predodžbu o tome kako je knjiga ili gradivo sastavljeno. Pročitaj predgovor i saznaj zašto je knjiga napisana, što želi reći. Na kraju svakog poglavlja često je dat sažetak. Taj sažetak je mudro pročitati na početku.

Ako te ovo ne zadovoljava, ‘preleti’ po gradivu. Čitaj naslove i negdje neku rečenicu. Ako su prisutne tablice i slike, dobro ih pogledaj. U većini slučajeva one su brze i sažete informacije.

2. KORAK: P = Pitati se

Dobra su pitanja: Ko?, Kako?, Gdje?, Što?, Kada?, Zašto? Time ćeš dobiti bolju koncentraciju, jer većina se ljudi mnogo bolje sjeća činjenica koje su naučili kako bi odgovorili na neko pitanje, nego ono što su naučili napamet te bolju motivaciju za učenje: postavljanjem pitanja otkrivamo vlastito neznanje ili slabost i nestrpljivo očekujemo odgovore autora.

3. KORAK: Č = Čitati

Imaj na umu da samo čitanje nije prvi, nego treći korak! Onaj ko želi postići bolje rezultate mora se držati sljedećih pravila:

Koncentriraj se. Osiguraj sebi mirnu okolinu i udobno se smjesti bilo u ležeći, bilo u sjedeći položaj i čitaj brzo.

Advertisements

Pronađi glavnu misao – to je prva razina u čitanju. Ako ne pronađeš glavnu misao, druge razine nemaju bitan značaj. Jest da je to ponekad teško, posebno kad moraš naučiti hrpu naoko nevažnih činjenica, ali u svakoj cjelini gradiva ili podtemi ipak postoji nešto što je glavno i najvažnije. Nađi to!

Podcrtavaj i označuj.

Podcrtava se:

  • ono što treba zapamtiti, odnosno ono što je novo, ali ne ono što već znaš,
  • ono što pri ponavljanju želiš uočiti na prvi pogled – nemoj podcrtavati više od onoga što je stvarno potrebno.

Aktivno čitaj, budi budan – samu/og sebe uvijek ponovno podsjećaj na to da želiš razumjeti i zapamtiti pročitano.

Pazi na tablice i ostale prikaze – često slika prikazuje mnogo više od onoga što se može iskazati riječima.

4. KORAK: P = Pamtiti

Pamti vlastitim riječima! Kad si gotov/a s čitanjem, podigni pogled s knjige i kaži svojim riječima što je autor želio reći. Ponavljanje vlastitim riječima poboljšava stupanj pamćenja. Nemoj bubati napamet!

Pamti pisanjem bilješki sa strane – pribilježi vlastite primjedbe o glavnim mislima uz rub stranice ili u vlastiti notes. Glasno izgovaraj misli. Više od polovice ukupnog vremena učenja trebalo bi se pozabaviti s drugim korakom (pitanjem) i četvrtim korakom (pamćenjem).

5. KORAK – P = Ponavljati

Svaki put kad naučiš nešto novo, istog bi trena trebao/la to provjeriti, ponoviti. Tako ćeš spriječiti da gradivo zaboraviš već istog dana. Daljnja ponavljanja mogu uslijediti kasnije. Izvrsno sredstvo protiv zaboravljanja je ponavljati gradivo u određenim vremenskim razmacima drugi, osmi i trideseti dan.

Znaš li za Jostscheov zakon? Taj zakon kaže da je postotak zapamćenog gradiva:

  • oko 40 posto pri ponavljanju 24 puta tokom jednog dana,
  • oko 50 posto pri ponavljanju 12 puta tokom dva dana,
  • oko 60 posto pri ponavljanju osam puta tokom tri dana,
  • oko 70 posto pri ponavljanju šest puta tokom četiri dana,
  • oko 80 posto pri ponavljanju četiri puta tokom šest dana,
  • oko 90 posto pri ponavljanju dva puta tokom dvanaest dana.

(PC školarac)